Annons

Centerpartiets besked om att de vill se ett styre över blockgränsen, för att slippa bli beroende av Sverigedemokraterna, har mötts av blandade reaktioner av både läsare och politiker från de andra partierna. Politiker från de andra partierna har uttryckt både förvåning och besvikelse över att inte ha blivit informerade tidigare.

Anders Samuelsson, Centerpartiets gruppledare, säger att han hade väntat sig reaktioner.

Annons

”Utestänger dem inte”

– Det handlar om olika reaktioner, men jag upplever att Centerpartiet har varit tydliga i valrörelsen både lokalt och på riksplan hur vi ställer oss. Det borde inte vara en överraskning för de andra allianspartierna. Jag tycker att det vi har sagt har varit logiskt och tydligt, säger han.

Han tillägger att ett blocköverskridande styre inte utestänger de andra allianspartierna.

– Vi välkomnar dem också, vi utestänger dem inte. För Centerpartiets del har vi sagt att vi kan tänka oss ett alliansstyre, men att vi inte vill ha ett svagt alliansstyre där man gör sig beroende av SD. Vi har jobbat på olika sätt för att få till ett alliansstyre och vi har fört diskussioner med både MP och S, säger Anders Samuelsson.

Han säger att det är mycket som återstår innan det kan bli klart hur Jönköpings kommun kommer styras de närmaste åren.

”Finns ännu tid”

– Nu pågår en sondering där det ska klargöras vilka partier som vill samarbete och styra ihop. Nu får varje parti diskutera hur man tänker kring det hela. När en plattform tagits fram ska sedan posterna fördelas. Men först och främst måste vi säkra en majoritet för styre. På kommunnivå ser processen ungefär ut som den gör i riksdagen, fast vi inte har någon formell omröstning, säger Anders Samuelsson.

Vad händer om Liberalerna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna kan tänka sig att samarbete med er?

– Då inleds förhandlingar, men vi är inte där riktigt än. Något sista datum har inte satts för när allt detta måste vara klart, men den 1 december måste vi välja vilka som ska sitta i nämnder och styrelser. För att kunna göra det måste de interna processerna vara klara.

Har du varit med om att det dragit ut på tiden att få till ett styre efter tidigare val?

– Ja, jag har varit med om det förr och det blir mer och mer komplicerat. Men än finns tid att få klart ett styre. Jag tror att det är klart om ett par veckor vilka partier som kan inleda förhandlingar om hur styret ska se ut. Därefter inleds förhandlingarna om de politiska posterna. Sedan ska respektive parti utse vilka man vill se på posterna. Därefter lämnas ett förslag till kommunfullmäktige. Än finns det tid att få till detta, men det börjar dra ihop sig, säger Anders Samuelsson.

Relaterat: Politisk spricka: ”Blev överraskad”
Relaterat: Efter politiska utspelet: Så tycker läsarna
Relaterat: SD: ”Synd om väljarna”
Relaterat: ”Varför fick vi inte veta?”