Annons

Aftonbladet avslöjade i förra veckan hur Emma Carlsson Löfdahl, riksdagsledamot för Liberalerna, hyrt sin makes bostadsrätt för 13 000 kronor i månaden trots att avgiften bara låg på 2 500 kronor. Totalt har Carlsson Löfdahl fått 103 000 kronor för att hyra lägenheten och L-toppen har enligt Aftonbladet plockat ut drygt 463 000 kronor i bidrag sedan 2013.

I fredags uppmanades politikern, som ursprungligen kommer från Jönköping, att lämna sin riksdagsplats av Liberalernas länsförbundsstyrelse i Jönköping. Emma Carlsson Löfdahl meddelade då att hon tar timeout från politiken, men på måndagsmorgonen uppger hon att hon lämnar Liberalerna.

Annons

Genom att sitta kvar i riksdagen mandatperioden ut kan Emma Carlsson Löfdahl få omkring 9,9 miljoner kronor av skattebetalarna – inklusive riksdagsarvode och inkomstgaranti, skriver Aftonbladet.

Emma Carlsson Löfdahl har i dag ett arvode på 66 900 kronor i månaden som riksdagsledamot. Om hon hade hoppat av uppdraget i dag skulle hon få en inkomstgaranti i fem år, på totalt runt 2,2 miljoner kronor. Men genom att sitta kvar mandatperioden ut kan hon ha sin försörjning tryggad till 65-årsdagen. Totalt kan hon då max få ut omkring sju miljoner kronor av skattebetalarna i inkomstgaranti.

"Fick ogenomtänkta råd"

I sitt inlägg på Facebook är Emma Carlsson Löfdahl kritisk mot både partiets pressavdelning och partiledningen.

"Ju längre veckan gick desto konstigare och ogenomtänkta råd fick jag trots att ingen ny fakta har framkommit, det enda som skett var att partiet fick reaktioner på sociala medier och via mail. I torsdags blev jag uppmanad att på stående fot lämna mitt riksdagsuppdrag. Att ta ett så drastiskt beslut mitt i en kris är inte ett professionellt beslut", skriver hon bland annat och skriver även:

"... både Maria Arnholm och Jan Björklund har varit tydliga med i media att jag inte är önskvärd i riksdagsgruppen. Därför kommer jag omedelbart att lämna platsen i gruppen och mitt medlemskap i partiet".

På sin Facebook-sida bekräftar hon dock att hon kommer sitta kvar i riksdagen. Något Liberalernas länsförbund i Jönköpings län kritiserar i ett pressmeddelande.

– Det är ledsamt att Emma nu väljer att helt lämna partiet. Med det beslutet hade jag dock samtidigt önskat att hon redan nu lämnat riksdagsuppdraget så partiet haft möjlighet att gå vidare med riksdagsarbetet genom en ny ledamot, säger Jimmy Ekström, vice förbundsordförande för Liberalerna i Jönköpings län.

Läs även:

Här är hela Carlsson Löfdahls inlägg på Facebook

Det är med stor sorg som jag skriver detta inlägg.

Jag har i mer än 30 år varit medlem..

Här är hela Carlsson Löfdahls inlägg på Facebook

Det är med stor sorg som jag skriver detta inlägg.

Jag har i mer än 30 år varit medlem i detta parti och de senaste 10 åren varit riksdagsledamot. Jag har alltid varit lojal mot partiet och partiledningen och var trygg i att jag skulle få samma stöd när jag hamnade i blåsväder.

När AB ringde och ville ha en intervju med mig om min övernattningslägenhet kontaktade jag genast pressavdelningen för att få stöd och råd. Då jag var medveten om att jag följt gällande regelverk, och även fått ok från partiet och riksdagsförvaltningen innan jag gjorde denna boendelösning, så kände jag mig mycket trygg. Jag bestämde mig för att vi har en klok pressavdelning och partiledning som vet hur man beter sig i dessa situationer. I början av veckan hade jag fullt stöd och fick hela tiden rådet att stå på mig.

Ju längre veckan gick desto konstigare och ogenomtänkta råd fick jag trots att ingen ny fakta har framkommit, det enda som skett var att partiet fick reaktioner på sociala medier och via mail.

I torsdags blev jag uppmanad att på stående fot lämna mitt riksdagsuppdrag. Att ta ett så drastiskt beslut mitt i en kris är inte ett proffesionellt beslut.

När jag sedan hör på nyheterna att Cecilia tvingats att lämna sin plats på EU-listan blir jag helt övertygad om att detta är ett parti med mycket stora bekymmer.

Jag har haft helgen att fundera på hur jag ska göra och står fast vid mitt tidigare beslut då det gäller min riksdagsplats, jag behåller den till åklagaren kommer med sitt beslut. Efter det får jag fundera på om jag ska vidtaga andra åtgärder.

Men jag tänker inte låta mig tvingas bort från riksdagen pga ett mediadrev och ett fegt parti som inte orkar hålla emot när det stormar.

Men både Maria Arnholm och Jan Björklund har varit tydliga med i media att jag inte är önskvärd i riksdagsgruppen. Därför kommer jag omedelbart att lämna platsen i gruppen och mitt medlemskap i partiet.

Jag är väl medveten om att media följer mina inlägg här och jag kommer inte att lämna fler kommentatorer för tillfället.