Annons

Spartans Cheerleading bildades i december förra året och samarbetar med Jönköping Spartans, som är aktiva inom amerikansk fotboll. Sedan starten har klubben två licenstränare som har tävlat på högsta elitnivå.

Foto: Peter Gustafsson
Foto: Peter Gustafsson
Foto: Peter Gustafsson

När Jnytt kommer på besök har ett 15-tal utövare samlats i Rådhusparken för att genomföra ännu ett i raden av träningspass. Att man håller till i Rådhusparken beror på att man vill få förbipasserande att få upp ögonen för sporten och kanske även testa på.

– Nu på sommaren är vi runt 15 på passen, men annars brukar det komma 30. Engagemanget finns, både hos utövarna och hos oss coacher. Man utvecklas under tiden man tränar och det blir bättre och bättre, säger huvudcoachen Engla Andersson, som är en av fyra tränare.

Hur har gensvaret varit?

– Jag är väldigt förvånad över hur många som har börjat sedan i vintras. Sedan har vi fått väldigt bra respons från olika samarbetspartners som har hjälpt till med lokaler. Vi märker att det finns ett stort intresse och det har även börjar komma in killar.

”Kort men intensivt”

Annons

Cheerleading är en tävlingssport där man tävlar i lag, och det går att tävla i olika nivåer eller svårighetsgrader. På tävlingsmattan har man maximalt två och en halv minut på sig att utföra gymnastik, bygg/stunt, pyramider, dans, hopp och ramsa.

– De fem momenten sätts ihop i ett program när man tävlar. Det är kort men intensivt, och det krävs mycket styrka och kondition, men det är roligt, säger Louise Ahlgren, som är sidecoach.

– Vi är inte en hejarklack utan det är mer fysiskt än man kan tro. I stunt ska man kasta upp en person mellan två och fem meter upp i luften.

Engla Andersson:

– Det går inte att träna cheerleading intensivt i 30 minuter, i sådana fall skulle man kollapsa. Vi tränar tre timmar varje gång nu i sommar. I höst blir det fler men kortare pass i veckan.

Tävlingsdebut i höst

Spartans kommer att ha sin tävlingsdebut på November Cup i Borås i början av december. Då kommer föreningen ha med fyra lag, varav två är tävlingslag, och man kommer att ställa upp med både junior- och seniorlag.

– Målet på sikt är att bli en större förening och att ha en egen träningslokal, där vi kan ha träningar varje dag i veckan. Vi vill ha olika lag på olika nivåer, utbilda fler aktiva och skapa ett större intresse, säger Engla Andersson.

För att locka fler att börja med cheerleading kommer Spartans ha en tryout på Talavidskolan 18 augusti.

JnyttTV. Spartans visar hur cheerleading går till.