Annons

Landets 21 länskommunikationscentraler ska bli sju regionkommunikationscentraler under 2017. För Jönköpings län innebär det att personal kommer att erbjudas tjänst i Linköping, och om man inte är intresserad av det så ska samtliga civilanställda operatörer få motsvarande tjänst vid Polisens kontaktcenter i Nässjö. Såvida man inte söker sig bort från polisen alltså och det är det ett antal som redan har gjort och manfallet fortsätter.
På kort tid har fem personer aviserat att de kommer att försvinna till utbildningar eller andra jobb. Fem av totalt 21 heltidstjänster på länskommunikationscentralen är en kännbar förlust och tills vidare ersätts vakanserna av poliser med särskild behörighet att arbeta som operatörer.
Enligt Bo Gunnarsson, chef för länskommunikationscentralen, är det vanligt att man utnyttjar poliser på tjänster som annars sköts av civilanställda.
– Det är ju så vi gör under sommaren.

Utbildar nya
Nu handlar det emellertid om lite längre inhopp för vissa poliser. Nya civilanställda operatörer är på gång men utbildningen pågår i 18 veckor och den första kullen operatörer är inte klar förrän den 1 april.
Samtliga kommer att ha sin anställning vid den nya regionledningscentralen i Linköping (som ännu inte finns), men får räkna med att en del arbetstid kommer att göras i Jönköping. Grupp nummer två, vilka kommer att vara färdigutbildade i maj i år, startade i måndags och en tredje utbildningsomgång börjar i mitten av april.

Erbjuds jobb i Nässjö
Frågan är om det kommer att räcka med den personal som anställs för att täppa igen. Fler lär ju sluta innan det är dags för flytt. Att både civilanställda och poliser söker andra jobb har Bo Gunnarsson full förståelse för, även om det kommer att komplicera verksamheten inom länskommunikationscentralen.
– Jo, det lär ju bli ett pusslande in i det sista.
Men hur lätt blir det för ett gäng östgötar att arbeta i Jönköpings län? Förr ansågs lokalkännedomen vara viktig. Är det inte så längre?
– Nej, tack vare teknikstödet så är det inte lika viktigt, säger Bo Gunnarsson och konstaterar att när den nya regionledningscentralen är i bruk så servar man cirka en miljon människor. Då bli lokalkännedom en omöjlighet.
Vad händer med de civilanställda operatörerna som finns kvar när ni låser dörren till länskommunikationscentralen i Jönköping?
– Alla får erbjudande om att följa med till Linköping och några här har aviserat att de kan tänka sig att följa med. Vill man inte så erbjuds man tjänst på Polisens kontaktcenter i Nässjö.