– Jag älskar det här, utbrister en av de boende på Bondbergets äldreboende på Ekhagen.

Det är onsdagsförmiddag och i dag är det ingen vanlig dag på demensboendet. I köket möts de boende nämligen av två färgglada ansikten. Det är de professionella clownartisterna Sandra Skavén och Zacharias Starlid som är på plats för att bjuda på sång, trolleri och en hel del skratt.

Sjukhusclowner är något som har funnits i många år men nu börjar även clowner för dementa bli större, både i Sverige och internationellt. Men i Jönköping har det inte funnits några – förrän nu.

Såg en lucka

Skådespelaren och clownartisten Sandra Skavén såg luckan och tog kontakt med vännen Zacharias Starlid, som bland annat driver ett företag inom trolleri. Han nappade direkt på hennes idé. Tack vare ett bidrag från Region Jönköping såg projektet Glädjerundan dagens ljus.

Annons

Duon kommer under året göra sammanlagt 20 besök fördelade på fyra demensboenden i Jönköping. Först ut är alltså Bondbergets äldreboende.

Inga cirkusclowner

Det är stor skillnad på clowner i demensvården och cirkusclowner som jobbar med färdiga nummer.

– Arbetet som clown i demensvården innebär att med lyhördhet möta varje person på dennes villkor. En grund är att gå varsamt fram och aldrig tvinga sig på någon, säger Sandra Skavén.

Varje besök inleds med att hon och Zacharias gör sig iordning med kostym, smink, rekvisita och instrument. Sedan går de på papper, tillsammans med personalen, igenom vilka personer som kan tänkas vilja ha besök och vad de är intresserade av. Därefter sätter de igång – och då kan allt hända.

– Vår utstyrsel gör att många blir lite luriga och vill skoja tillbaka med oss. Det lockar fram en lekfullhet hos de vi besöker, säger Zacharias Starlid.

– Många förknippar clowner med något som är lite barnsligt eller fånigt. Det är därför viktigt att understryka att vi inte kommer hit och behandlar de boende som barn. Det vi gör passar väldigt bra ihop med en demenssjukdom. Vår utstyrsel gör att de boende lägger märke till att det är något annorlunda som händer och det väcker en nyfikenhet hos många, säger Sandra Skavén.

Det mesta som sker är improvisation. Mötena med de boende äger rum i dagrummen, inne hos hyresgästerna och i korridorerna.

”Kompletterar varandra”

– Jag tycker att vi kompletterar varandra väldigt bra. Du håller i trolleridelen och jag har min ukulele, säger Sandra Skavén och nickar åt Zacharias.

– Ja, och så är vi väldigt trygga med varandra. Ibland uppstår situationer där något inte funkar så som det var tänkt från början och då hjälps vi åt att fånga upp den situationen och gör något kul av det, säger Zacharias Starlid.

Målet med Glädjerundan är att sprida glädje och skratt.

– Förhoppningen är att en positiv känsla ska finnas kvar hos hyresgästerna även efter vårt besök, säger Sandra Skavén.

En viktig pusselbit

Linda Lövgren Holmer, som arbetar som aktivitetssamordnare på Bondbergets äldreboende, har varit en viktig pusselbit i projektet. Eftersom hon känner de boende väl kan hon vägleda duon så att de kan matcha rätt aktivitet med rätt person. Hon är mycket nöjd med resultatet av initiativet.

– De här olika mötena har varit helt fantastiska – stora som små. Vi har flera konkreta exempel på där våra hyresgäster har gått från att sitta ganska borta i sin sjukdom till att ha dansat med oss, säger hon.

De fina stunderna är många. Sandra berättar om en annan person som inte hade så mycket tal kvar och som satt och nynnade med när clownerna spelade ”Let it be”.

– Sedan tog personen min hand utan att släppa den på lång tid. Så vi stod bara där och tittade på varandra – ögonkontakt är jätteviktig, säger hon.

”Ta chansen om ni får den”

När Jnytt tittar förbi är Bondbergets äldreboende inne på sitt femte och sista besök.

– Vi önskar såklart att de ska komma tillbaka. Till andra demensboende vill jag säga – ta chansen om ni får den, säger Linda Lövgren Holmer.

Vi förflyttar oss från en dagrum till ett annat. Sandra och Zacharias inleder varje besök med att ta i hand och hälsa på alla som vistas i lokalen.

En man sitter med sitt ansikte i händerna och gungar oroligt på sin stol. Zacharias sätter sig på huk bredvid mannen, plockar fram några ringar och börjar trolla. Snart bjuder han in mannen att vara med och mannen slappnar omedelbart av.

– Det roligaste med det här projektet är just mötet med människor och när man verkligen klickar med någon, säger Zacharias Starlid.

Medan han trollar underhåller Sandra med sång och musik. Efter ett tag plockar hon även fram färgglada sjalar som hon jonglerar med.

Utanför samhället

– Kulturaktiviteter för äldre är något som saknas. De kommer ju sällan iväg på konstutställningar, teater eller konserter – aktiviteterna måste hända där de är. Annars blir de utanför samhället. Det är jättekul att vi har tilldelats det här bidraget. Det visar att man vill satsa på den här gruppen, säger Sandra Skavén

Nästa period är det Ädelstenens äldreboende på Råslätt som kommer få besök av clownerna.

– Vi vill fortsätta och utöka det här. Allt har fungerat väldigt bra och det är roligt att det har blivit så uppskattat, säger Sandra Skavén.

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app