Äldre, funktionshindrade, skolbarn, familjer och synskadade är några av de som drabbas nu när gång- och cykelbanan på Gjuterigatan 26 i Jönköping har tagits över av cyklar. Några är hastigt slängda, så att de ligger över halva trottoaren, resterande är parkerade med bakdäcket pekandes rätt ut mot vägen. 19-årige Kevin Ström stör sig mycket på detta faktum:

— Jag går förbi här några gånger i veckan för att kunna bowla. Det är trångt och skapar svårigheter när de står i vägen. På en skala ett till tio ligger irritationen på åtta. Skulle jag se någon parkera sin cykel här skulle jag definitivt säga till dem.

Av bekvämlighetsskäl

Annons

Efter cirka tjugo minuter kommer Niclas Heed cyklandes på väg hemåt. Han kliver av sin cykel och ställer den på andra sidan byggnaden, vid hörnet av gatan.

— Jag brukar ställa den på gräset i Torgparken, men eftersom de gör ett arbete där fick det bli här istället. Jag har faktiskt ingen aning om varför jag ställer den här när jag vet att det finns ett cykelgarage för oss som bor i huset. Det är väl bekvämare att bara låta den stå precis utanför, så man kan hoppa upp på cykeln och köra iväg antar jag, spekulerar han.

"De står snart på gräset igen"

Niclas berättar att de boende har fått en tillsägelse om att inte ställa den på Gjuterigatan, vid entrén, just för att det tar upp så mycket plats. Men samtidigt menar han att bakom hörnet inte är en trottoar på samma sätt som framför hörnet.

— Dessutom kommer problemet att försvinna så fort arbetet i parken är klart – sen ställer vi cyklarna på gräset där istället, förklarar han samt tillägger att han inte har någon åsikt alls om hur Gjuterigatan ser ut när cyklarna ockuperar den.

"Absolut ingen parkering"

Någon som dock har åsikter är hyresvärden Joachim Nilforsen:

— Det ska absolut inte vara någon parkering där. Vi har cirka 160 cykelplatser i vårt cykelförråd och där ska cyklarna ställas, punkt slut. Vi vill definitivt inte ha någon cykel utanför byggnaden. I den bästa av världar ska varenda cykel ner i garaget. Möjligtvis kan det ha varit så att de stod i parken, men att kommunen ställde undan dem för att kunna arbeta. Men då får cyklisterna ta sitt ansvar och parkera den i vårt enorma garage istället.