Annons

Förra året var premiär för Abloc winter challenge. Då var det cirka 50 personer som tappert cyklade sig genom snöstormen runt Vättern under lite mer än 17 timmar. I år är 80 anmälda.

— Vi är glada människor som älskar att cykla – det är väl grunden på något sätt. Det finns en stor avsaknad av cykelaktiviteter på den här sidan av året, av naturliga anledningar, och detta vill vi ändra på. Det är dessutom kul att göra något annorlunda samtidigt som vi kommer samman nu mellan jul och nyår. Vi känner att vi vill dra vårt strå till stacken för att få folk att röra på sig i Sverige, förklarar Erik Abrahamsson som är en av arrangörerna och deltar i loppet.

Förberedd för storm

I år ser förutsättningarna betydligt bättre ut än sist, enligt Erik:

Annons

— Då hade SMHI utfärdat en klass 1-varning och det var världens storm ute. Vädret ser onekligen bättre ut i år, men vi vet samtidigt inte vad som kommer att hända. Det gäller att hela tiden vara beredd på att ovädret kan komma. Att ha med oss många byten, ifall att det blir kallare, är obligatoriskt. Cyklarna har också dubbdäck back och fram samt lysen och reflexer enligt konstens alla regler.

Cykelsällskapet kommer även att göra fem olika stopp längs vägen.

— Vid Karlsborgs fästning ska vi ta en paus för att äta våfflor och sen kör vi sista kaffestoppet i Gränna. Vi kommer att avsluta hela loppet sedan med en fest, då det blir riktigt god middag, avslöjar Erik.

"Bara ta det lugnt"

Alla som har övat in en god cykelvana och har en bra grundkondition har varit välkomna att anmäla sig till loppet.

— Men skulle det vara så att någon missat möjligheten och gärna vill hänga på oss imorgon så löser vi det. Folk är ifrån hela Sverige och några har rest från Danmark och Norge för att vara med. Vi har allt ifrån 18-åringar upp till hur gammal som helst som cyklar. Bara du är myndig och en van cyklist så får du gärna följa med, tipsar Erik som själv är 38 år.

Hur förbereder ni er nu inför den långa cykelturen?

— Vi ser till att bara ta det lugnt, äta mycket och försöka hålla oss varma. Det är även den taktiken vi kommer att köra med uppe på sadeln sedan.