Annons

Det är inte bara den välkända neonskylten som kommer att försvinna. I slutet av oktober stänger även salongen igen – en salong vars historia sträcker sig enda tillbaka till 1933.

Salong Yvette startades av en kvinna som hette Yvette Bergqvist i en liten lokal på Bellmansgatan på Söder. Det började som ett enmansföretag som ganska snart expanderade och kunde räkna sig till en av Jönköpings mer framträdande frisörsalonger.

I början av 50-talet flyttade salongen in på andra våningen till gamla Klosterkungen med fönster ut mot Kungsgatan. Det var också då den rosa neonskylten kom på plats.

Det skulle dröja fram till 1984 innan salongen flyttade till den nuvarande adressen på Klostergatan 28, i byggnaden intill gamla Klosterkungen. Där huserade tidigare Smålands folkblads tryckeri och Pomona blomsterhandel. Den ursprungliga byggnaden revs dock och ett nytt hus byggdes upp med en lokal anpassad för salongen.

Annons

I samband med flytten bytte salongen ägare och Yvette Berqvist hade hunnit fylla 69 år. Men trots det kunde Yvette inte hålla sig borta från salongen – den betydde alldeles för mycket.

”En väldigt utåtriktad människa”

Det var också det året som den nuvarande ägaren Maria Oskarsson började arbeta på salongen, då 24 år gammal.

– Yvette var en väldigt trevlig, social och utåtriktad människa. Men liksom många äldre frisörer på den tiden skulle hon ständigt tillrättavisa oss yngre. Och det var inte alltid man höll med henne. Ibland gjorde jag på mitt sätt bakom hennes rygg och så kunde hon komma fram och säga ”åh, vad bra det blev”, berättar hon och skrattar åt sina minnen.

Men det blev bara en kort tid tillsammans med salongens grundare. Yvette Bergqvist gick nämligen bort året därpå endast 70 år gammal.

Tog över salongen

Salong Yvette levde vidare och 1994 tog Maria Oskarsson över som ägare.

– När det blev klart att jag skulle ta över kände jag direkt att salongen var ett kulturarv som jag ville bevara. Det fanns aldrig några planer på att byta namn, säger hon.

Och än i dag friserar hon en av Yvettes gamla stamkunder.

– I dag är hon 92 år och pigg som få. Hon brukar dela med sig av gamla minnen. Hon började gå hos Yvette när hon var 15 år, berättar Maria Oskarsson.

2002 genomgick den 95 kvadratmeter stora salongen en renovering.

– Jag ville skapa min egen arbetsmiljö och gjorde salongen mer öppen och lättskött, säger Maria Oskarsson.

Under sin yrkeskarriär har hon även arbetat mycket med frisörelever.

– Jag har bland annat arbetat som examinator där man dömer gesällbrev. Under ett antal år satt jag som ordförande för utbildningsnämnden här i Småland. Jag har alltid tyckt att det har varit roligt att arbeta med elever.

Själv tog hon sitt gesällbrev 1979 och sitt mästarbrev 2006.

Ett svårt beslut

I våras tog Maria Oskarsson ett svårt beslut. Hon bestämde sig för att sluta som arbetsgivare och därmed lämna lokalen på Klostergatan. Istället kommer hon hyra en stol på en annan salong i Jönköping.

– Företaget kommer att finnas kvar som Salong Yvette, men den minskar nu ner till en person så som det startade en gång i tiden. I början kändes det väldigt sorgligt, men jag orkar inte vara arbetsgivare längre. Jag vill vara frisör. Jag älskar det här yrket, det är en livsstil, säger hon.

Beslutet innebär att både lokalen och den välkända neonskylten kommer att försvinna. Vad som händer med lokalen är fortfarande inte klart men enligt Maria Oskarsson pågår det förhandlingar mellan hyresvärden och hotellet intill.

Vill inte slänga neonskylten

Däremot är det bestämt att neonskylten kommer att hamna hos Bankerydsföretaget LC skyltar.

– Vi har lagat skylten många gånger och det var nog därför Maria hörde av sig till oss, säger Leif Classon på LC skyltar och fortsätter:

– Jag kan helt enkelt inte med att slänga den här skylten. Jag är ju uppvuxen med neonskyltar så det är nostalgi för mig. Jag kommer sätta upp den hemma i ladugården i mitt privata lilla museum. Jag har samlat på mig en hel del skyltar genom åren.

Tar man en promenad genom Jönköping så finns här fortfarande en mängd olika neonskyltar, men ett stort antal har försvunnit sedan teknikens guldålder på 50- och 60-talen. I dag finns det andra tekniker som tar över.

Bland de klassiska neonskyltarna i centrala Jönköping hittar man bland annat Bernards konditori, Mäster Gudmunds Källare och Einar Nilssons Järnhandel. Jönköpings allra äldsta neonskylt som fortfarande är i funktion sitter på det så kallade Västerhuset i centrum.