Annons

Säsongerna 1995/96 och 96/97 spelade JIK slutspel i damernas innebandy. Vid båda slutspelen mötte Jönköpingslaget Balrog och förlorade med 2-0 i matcher. Laget höll sig kvar i högsta serien, som då var geografiskt uppdelad, till och med säsongen 1999/00.

Därefter följde ett par tunga år för damverksamheten innan klubben tog nya tag. Säsongen 09/10 var JIK tillbaka i division 1 södra med det lag som byggde på spelare födda 1991 som drog igång seniorspel i division 3, tre år tidigare.

Laget avancerade snabbt genom divisionerna och var tillbaka i innebandyns finrum, då kallad Elitserien, 2011. Laget spelade fem säsonger i serien innan de rasade ur 2016. Då bestämde sig klubben för en nysatsning och de behöll stora delar av spelartruppen och beslutade sig för att sänka spelaromsättningen kraftigt.

Annons

JIK gick obesegrat genom allsvenskan direkt och studsade tillbaka till SSL, klarade sig kvar och nu har de tagit nästa kliv. Stora delar av den trupp som rasade ur SSL 2016 ska med start på torsdagskvällen spela slutspel. Den nuvarande truppens lagkapten, Gabriella Strandberg, drar lite på svaret när jag frågar hur stämningen i truppen har förändrats under årens gång.

– Det är lite charmigt med det här laget, vi är jättemånga som kom för fem år sedan. Vi har åkt runt och förlorat mycket, sen vann vi mycket, förra året var det lite femtio-femtio och nu har vi vunnit lite mer igen. Vi har inte hunnit vänja oss vid något, säger Strandberg till Jnytt ett par minuter innan laget med tv-klippens hjälp ska studera det kommande slutspelsmotståndet.

– Det kanske är vår största styrka, att vi har bra karaktärer i laget, karaktärer som är bra även om det går tungt. Det har inte varit jättestor skillnad, stämningen har varit bra oavsett. Men det är självklart att det är roligare att gå till träningen om man vunnit senaste matchen, fortsätter lagkaptenen.

"Nu får vi ut max av alla spelare"

Hon berättar att lagets för säsongen återkommande nya tränare, Johan Ivarsson, har stor del i att det verkligen släppt. För att det har släppt tycker hon är en korrekt beskrivning.

– Ja, men så är det ju. Johan och Tommy har strukturerat upp laget och vi spelar mer efter våra resurser nu. Vi får ut max av alla spelare och jag tycker att de som ska leverera verkligen har gjort det i år. Några var med förra året och har vuxit fram till nyckelspelare. Andra, som Alma Kilpeläinen, har gjort det fantastiskt bra under sina första säsonger.

Nu väntar alltså Kais Mora. Seriens tabelltvåa har spelat fem raka SM-finaler. Att de är storfavoriter mot JIK är nästan en underdrift. Grundseriens matcher slutade 12-0 och 5-0 till Mora, skulle Jönköpingslaget ta sig vidare är det en av sporten innebandys största sensationer någonsin.

Vad säger man till varandra inför den här utmaningen?

– Vi har väl sagt att vi inte får gå ut och göra tre plattmatcher, då har vi inget i ett slutspel att göra. Samtidigt, om vi inte själva tror på oss, vem ska då göra det? För ingen annan kommer tro på oss. Det är jätteklyschigt, men vi har allt att vinna och måste tro på det. Om vi inte tror på det kan vi skita i att spela, det är väl det vi pumpar in i varandra.

– Utan att låta naiv och dum så har vi som mål att vinna, annars behöver vi inte vara med. Vad ska man annars ha för mål? Sedan har vi kanske inte snackat om mål på det sättet, men vi tar en match i taget och utgår från det. Vi ska göra bra matcher och inte lägga oss ner och dö.

Om man inte har den inställningen är man inte elitidrottare?

– Så är det. Vi är många som har tränat ihop sedan gymnasiet och det är många som inte gillar att förlora. Det finns inte på kartan att vi går in utan att tro på oss själva.

"Om inte vi tror på oss, vem ska då göra det?"
Foto: Erik Boström

Slutspelet blir det första någonsin för många av spelarna i laget, bland annat för Gabriella Strandberg, som tror att det kommer bli speciellt. Men med all rätt även påpekar att flera i laget spelat både kval och U19-landskamper.

– Men vi kommer nog ha lite att lära i slutspelet. Det kommer smälla och det kommer synas på Mora, det blir nog lite grinigare även om jag tror att det är till vår fördel. Vi har några som kan snacka lite om det behövs, avslutar lagkaptenen.

Den första kvartsfinalen i serien som avgörs i bäst av fem matcher spelas i Mora på torsdagskvällen. På söndag möts lagen i Jönköpings idrottshus klockan 18:00.