Annons

I genomsnitt sker ungefär 39 trafikolyckor med personskada per dag mellan den 20 december och 12 januari, enligt den polisrapporterade statistiken. Det skiljer sig mycket mellan olika dagar, enligt Karin Bengtsson statistiker på Transportstyrelsen när Nyhetsbyrån Siren når henne:

Motormännens tips: så kör du säkert i december

* Ha bra vinterdäck som ger grepp på både isiga och snöiga vägbanor. Kontrollera lufttrycket ..

Motormännens tips: så kör du säkert i december

* Ha bra vinterdäck som ger grepp på både isiga och snöiga vägbanor. Kontrollera lufttrycket innan du åker iväg.

* Håll hastighetsgränserna och avståndet till andra fordon.

* Planera din resväg och välj om möjligt säkra motorvägar och mittseparerade vägar.

* Anpassa hastigheten till väglaget.

* Kontrollera alla lampor.

* Var utvilad. Pausa ofta om du åker långt.

* Ta med bogserlina, snöskyffel och startkablar.

* Se över torkarbladen. Fyll på och ta med extra spolarvätska.

* Packa rätt – tungt bagage längst ned och mot ryggstödet.

* Se till att mobiltelefonen är laddad.

* Ta med en ficklampa med fungerande batterier.

* Ha med extra varma kläder och något ätbart.

* Använd reflexväst om du lämnar bilen vid ett stopp.

* Undvik att ha en sluttid när ni ska vara framme.

— På julafton och nyårsafton är det inte så många som är ute och åker, men 20-23 december är det betydligt mer trafik och dessa dagar är mer olycksdrabbade. I år ligger julafton på en lördag. Det innebär att resandet antagligen komprimeras till torsdag och fredag, eftersom det inte är så många dagar ledigt innan jul. Då ökar riskerna i och med det.

"Var extra försiktig"

Annons

De län där flest, 13 respektive 11 personer, har dödats i jultrafiken under perioden 2010-2016 är Skåne samt Västra Götaland. Stockholm är länet där flest, 154 personer, har skadats svårt i jultrafiken under samma period.

— De tre länen är trafikintensiva. Man ska vara medveten om att med ökad trafikintensitet, så ökar riskerna. Man kanske inte tar en extra semesterdag på grund av det, men extra försiktighet är bra inför julresorna. Planera resan, var utvilad, nykter och stressa inte. Håll och anpassa hastigheten efter rådande väglag. Det är extra viktigt den här tiden på året. Välj mötesfria vägar om det är möjligt och rattsurfa inte, utan fokusera på trafiken, råder Bengtsson.

"Som att kasta pil"

Enligt Motormännen kommer ungefär två miljoner människor att ge sig ut på vägarna i jul- och nyårstrafiken. Cirka 20 personer kommer förmodligen att avlida och närmare 700 skadas.

— Många av olyckorna sker på de stora vältrafikerade vägarna, men de svåraste skadorna uppstår oftast på det mindre vägnätet. Men det är omöjligt att förutspå var olyckorna kommer att ske. Det är som att kasta pil på en karta, säger Carl Zeidlitz som är trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen.