Annons

Flera ton av cyanid, krom och andra farliga kemikalier fanns förvarat i sönderrostade kärl och kar på den nedlagda industrin i Hovslätt, i närheten av både skola, bostadsområde och Tabergsån. Det har gått över två år sedan miljösynderna uppdagades i samband med att verksamheten skulle avvecklas på grund av konkurs.

Kemikalierna bedöms utgöra en stor risk för både natur och människor och området runt industrin är nu igensatt med stängsel och lås. Det pågår en polisutredning om grovt miljöbrott.

Totalt har saneringen hittills kostat skattebetalarna omkring 6,5 miljoner kronor genom Naturvårdsverkets bidrag, rapporterar P4 Jönköping. Och det är inte slut där.

Annons

– Vi kommer att vara noggranna med det i vår upphandling att man tar hand om avfallet ordentligt. Det är en komplicerad rivning eftersom det är så förorenat, säger  Fredrik Svärd, miljöingenjör på mark och exploateringsavdelningen på Jönköpings kommun, till radion.

– Vi kommer göra mer undersökningar i marken, och om läget är illa vilket det troligen är så kommer det bli sanering av marken under.

Jönköpings kommun hoppas att byggnaden ska vara borta innan sommaren.

Läs mer:

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app