Annons

Vi ser Fridéns Beklädnadsaffär och den observante ser skylten till höger ”OTTS- sin”. Det blir Jönköpings Idrottsmagasin. I den förstnämnda köpte mor mina golfbyxor och i den senare inhandlade far förköpsbiljetter till Södras matcher på Vallen. Ett hörn med andra ord man frekventerat. Det är stadens ”röda” företrädare som är på marsch för en bättre värld.

Många i tåget

Annons

Hur såg Första Maj helgen ut 1966, för 50 år sedan? Ja, den var rätt lik den som kommer nu. Det firades i Stadsparken och det marscherades på stadens gator. Låt oss ta marscherandet först. Enligt JP ”var uppslutningen i demonstrationståget från Kungsgatan till Rådhusparken inte stor”. Ämnet för dagen var internationell solidaritet och länder som berördes var Vietnamn, Rhodesia och Sydvästafrika. Jag tror att medierapporteringen 2016 kommer att berätta om få demonstrerande och internationella frågor.

15 000 i parken

Vårens inträde fick sitt välkomnande, då som nu i Stadsparken i regi av KFUM. Talet hölls av A6 chefen Tegmo och det enda irriterande enligt JP var det ideliga smällandet under programmet. Smällarna borde hänvisas till påsk eller enbart tillåtas under det avslutande fyrverkeriet. Besöksantalet i ”Stassan” var rekordstort, JP gissade på 15 000 och till detta bidrog inte bara programmet utan det faktum att den mycket svåra vintern hade släppt sitt grepp och Valborgsmässafton var ljuvlig och temperaturen även på kvällen stannade på 10 plusgrader. Det var så ljuvligt att JP:s referent ”hängt överrocken på armen”. En äldre farbror som intervjuades vid Värendsberget påstod att en sådan Valborg hade vi inte haft på 50 år! Som en parantes och bekräftelse på den svåra vintern påpekas att Vättern först under Första Majhelgen kastade sina bojor.

Musik i ottan

Var då allt sig likt som idag? Nej en tradition som fordom fanns i staden har försvunnit. Varje Första Maj avtågade A 6:s musikkår från Hovrättstorget klockan 07.30 till Stadsparken. Då gick vi morgonpigga vårt demonstrationståg, det var fritt fram att promenera med efter orkestern, och uppkomna till Kanonberget, var annars med Artilleriets musikkår, stannade vi och fick höra musikkåren konsertera och även körsång av Orpheus manskör. Det skall alltid vara en manskör till Första Maj.

Så bortsett från den senare traditionen, kan jag konstatera att allt är sig likt femtio år senare. Ja, inte riktigt allt, Vättern har ju denna vinter sluppit sina bojar. Men vi kanske kan hoppas på att temperaturen från 1966, 10 grader varmt om Valborgsmässaftonen upprepar sig.