Anton Tjechovs Körsbärsträdgården har premiär på Spira på lördag.

Åsa Arhammar och Dag Malmberg spelar syskonen som äger godset som är på väg att säljas på auktion. Åsa Arhammar tycker att det är roligt att spela Tjechov.

– Man förstår vad skådespeleri är när man jobbar med Tjechov, säger Åsa Arhammar.

– Det är en klassiker, det är en drömroll för många.

Är den det för dig också?

– Jag har inte tänkt så, men det har blivit det nu.

Under pressvisningen spelar ensemblen också upp ett stycke ur pjäsen, Arhammar säger att man ligger bra till med repetitionerna, men hon medger att hon är nervös.

– Jag är alltid nervös för att faila för publiken är så otroligt viktig och mitt jobb betyder allt för mig.

Annons

Rutinerad skådespelare

Dag Malmberg är ensemblens mest kända skådespelare han har gjort allt från filmer till tv-program till teater. Just nu är han aktuell i SVT:s succéserie Bron.

Men just nu är det alltså Körsbärsträdgården på Spira i Jönköping som gäller.

– Jag såg den på Göteborgs stadsteater där jag har varit väldigt mycket. Alla har rätt att misslyckades och de misslyckades verkligen tycker jag. Teater har rätt att förändra och utveckla men de gjorde vad man i dag kallar en dekonstruktion, de bröt ner den fullständig så den var inte förnimbar. Jag blev jättearg, äldre skådespelare blir det när man inte är traditionell, haha. Dagen efter ringde Staffan Aspegren och frågade om jag ville komma till Jönköping och göra Körsbärsträdgåden. "Jaaa", sa jag, men jag frågade om vi verkligen skulle göra den, och det skulle vi. Och det gör vi. Det här är en klassiker för att den är så himla välskriven, säger Malmberg.

Om du får rangordna, tv, teater eller film?

– TV. Det har kommit med åren, jag är ganska trygg med det och jag tycker ärligt att jag är lite bättre på det än att stå på scen. En börjar man bli lat. Jag kan jobba en, ett par dagar så går jag runt på det, det är ganska välbetalt så det är en ynnest att få ta del av den världen. Det roligaste är att kunna växla, men jag säger numer aldrig nej till tv eller film.

– Den här gamla romantiken lever upp, här och nu med levande publik, säger Malmberg om att spela på teater, han är precis som Åsa Arhammar nervös inför varje föreställning.

– Det är vidrigt.

Jag trodde det skulle försvinna?

– Det trodde jag jag också, men fan heller. Jag höll på att kliva av yrket, jag tyckte att det var så jobbigt i början.

Vad var det som gjorde att du inte klev av?

Jag måste ju ändå leva. Gått fyra år på scenskolan, jag kämpade på och nu kan jag hantera det, men jag är inte ensam, det är jättevanligt.

Vad är ditt bästa råd till nya, unga skådespelare?

– Stå ut! Det blir bättre. Försök få ut energierna på scen. Det är lite personligt, en del är ju skräckslagna hela tiden. men jag tror också att det är en energikälla, lite nerver är aldrig fel, men man ska hantera det, säger Dan Malmberg.