Annons

Izabella är inte helt säker på hur många gånger föreställningen har visats, men hon säger att det åtminstone är över 20 år. Programmet varieras lite från år till år, men en sak står som vanligt i fokus.

Foto: Erik Boström
Foto: Erik Boström
Foto: Erik Boström

– Tanken är att sprida jultraditionen, vi firar ju inte jul för tomtens skull. Jag vet att alla inte har en bekännande kristen tro, men Sverige är ett kristet land även om det är segregerat.

– För mig är detta ett sätt att bygga broar mellan religioner och alla våra fantastiska invandrare kommer från olika kulturer och jag tycker det är fantastiskt roligt att kunna blada kulturer som vi gör i dansen, säger Izabella Simonsbacka.

På vilket sätt bygger ni broar med hjälp av dansen?

Annons

– Om du inte kan språket kan du ändå se på dansen och tolka den. Så funkar all konst, visst, jag kan beskära koreografin med mitt tänkt men det är publiken som tar till sig det. Även utan att kunna orden. Jag brukar säga att där orden tar slut, där tar dansen vid.

Menar att det är viktigt att veta vilken kultur vi kommer ifrån

Simonsbacka tycker det är viktigt att vi vet vilken kultur vi själva kommer ifrån och att vi bejakar den, men samtidigt att vi tar del av den kulturen som kommer från andra ställen i världen och inte spränger några gränser. Hon säger även att den nuvarande världsbilden påminner om vad julen berättar om.

– Josef och Maria var flyktingar och fick bo i ett stall, här bor de i förläggningar separerade från sina familjer. Vi glömmer bort att en gång flydde vi från fattigdom och elände till USA och då var det vi svenskar och skandinaver som "var lägst, luktade illa och pratade konstigt". Det är lätt att glömma eftersom vi haft förmånen att leva i ett land med fred.

– Vi kan inte fira jul med ett leende upp till öronen utan att titta på hur världen ser ut. När jag ser nyheterna kan jag inte annat än att bli berörd och ibland klarar jag inte av att ta in det och undrar om det aldrig kommer ta slut. Vad kan vi då göra? Jo vi kan presentera julens budskap, det handlar om kärlek och inte fördömelse.

Lite gammalt, mycket nytt

Izabella berättar att hon inte har några problem att stå för sin kristna tro, men att alla är välkomna att vara med i dansgrupperna. Årets dans kommer bestå av fem nummer som alltid är med, och så 15 nummer som är nya för året. Dansarna är i alla åldrar mellan 6 och 20 år.

– Det börjar som vanligt med "Once upon a Christmas" som är en dans om vad som hände i Betlehem. Sen kommer julbudskapet varvas med verkligheten.