Efter den stora babyboomen på 1990-talet så kom en period med ”normaltillstånd” när det gäller barnafödandet i Jönköpings kommun. Men nu är det plötsligt många fler barn i kommunen igen.

– Det beror bland annat på trenden att skaffa tre barn. Det är mycket mer vanligt nu att en familj skaffar tre barn. Det är det som gör att vi nu är i behov av att bygga en förskola i kvartalet, berättar kommunalråd Andreas Sturesson (KD).

Vuxit mycket

Andreas Sturesson (KD) berättar att trenden att skaffa tre barn bidragit till att det nu behövs ett stort antal nya förskolor inom snar framtid.
Foto: Montage

I exempelvis Munksjöstaden handlar det inte om några stora områden, men det är ändå ett område som växer. Det innebär att kommunen också har en begränsad yta att fixa en förskola, vilket är tufft då det i dag inte är många områden som är obebyggda.

I alliansens budget finns det planer på att skapa 19 nya förskolor. Att det finns ett så stort behov beror på att Jönköping har vuxit mycket på senare tid. Till skillnad från flera andra kommuner så är det i Jönköping inte bara stadskärnan som växer.

Annons

Skolan växer också

– Det är inte bara Jönköping som växer utan även platser som Tenhult, Norrahammar, Gränna och Bankeryd är populära att bo på. När områden växer behövs också närhet till förskolor, förklarar Andreas Sturesson.

I dag har det på en del håll blivit förskolor i anslutning som en del skolor.

– Det har fungerat bra då vi haft en period med många förskolebarn, men inte lika hårt tryck på grundskolorna. Men nu börjar det komma fler grundskolebarn också, konstaterar Andreas Sturesson.