Annons

Lena Larsson, vd på Smålands Turism, gläds åt beskedet.

– Inkvarteringsstatistiken är en av flera indikatorer som visar besöksnäringens utveckling. Det finns flera orsaker till att antalet utländska besökare fortsätter öka kraftfullt i länet. Lyckosamma satsningar på flertalet marknader ger resultat. Lägg därtill att Elmia i år arrangerat sin stora internationella mässa Elmia Wood i juni månad. Att sommarens osäkra väder är gynnsamt för resandet inom Sverige, till vår region, vet vi sedan tidigare, säger hon i ett pressmeddelande.

Flest utländska besökare

Siffrorna kommer att analyseras med turismansvariga i länets kommuner. Redan nu konstateras dock att resandet till regionen totalt har ökat i förhållande till föregående år. Halvårsrapporten för länets besöksnäring har visat på positiva siffror.

Annons

Elmia Wood har bidragit till att fler turister besökt Jönköpings län i sommar.
Foto: Ronja Lundin

Flygchartern från Tyskland uppges ha bidragit till fulla plan hela sommaren. Under perioden juni till augusti hade länet totalt 876 057 övernattningar, vilket kan jämföras med 843 499 året innan. det är en ökning med 3,9 procent.

Både svenska och utländska besökare uppges öka, men det är störst ökning av utländska besökare.

– Våra företag tjänar alltmer på sommargästerna. Besökarna betalade sammanlagt 208,1 miljoner kronor för övernattningarna, vilket är en ökning med hela 12,8 procent i jämförelse med föregående år, uppger Lena Larsson i pressmeddelandet.

Privata ingår inte

I statistiken ryms enbart kommersiella övernattningar på hotell, stugbyar, vandrarhem, camping och privat förmedlade stugor och lägenheter. Det ingår inte privata övernattningar i fritidshus, hos släkt och vänner eller privata hyrda boende.

Sverige hade totalt 27,1 övernattningar i sommar. Totalt står sommarmånaderna för ungefär 45 procent av årets övernattningar.