Under förra året tog polisen i Jönköping emot 1 225 anmälningar om inbrott, vilket var en minskning jämfört med 2015 då antalet anmälda inbrott uppgick till 1 338. Inbrottsförsök, inbrott i bil, bostad, butik, företag och andra offentliga lokaler räknas med i siffrorna.

Enligt polisen finns det flera faktorer bakom minskningen.

Annons

– Vi jobbar förebyggande genom att informera allmänheten om att det är inbrottsvåg på gång, genom sociala medier. Vi har själva tittat på vilka områden som är utsatta och då har vi ofta trafikkontroller i förebyggande syfte, säger Bo Kellerth vid polisens brottssamordning, till JP.se.

Fem män greps

Polisens E4-grupp, som gör kontroller utmed E4 i Jönköpings län, har också del i detta.

– Där har man stoppat personer som har begått inbrott. Men det handlar också mycket om att man gör gedigna förundersökningar med dörrknackning, hundsök och tekniker som kan säkra spår, säger Bo Kellerth.

För en och en halv vecka sedan greps fem män sedan de försökt göra inbrott i en villa på Öxnehaga i Huskvarna. De kunde gripas sedan en privatperson slagit larm. Förra veckan häktades de på sannolika skäl misstänkta för försök till grov stöld. Vid häktningsförhandlingen nekade de till brott.