Sommarvärdarna presenterades av Sommars programchef Bibi Rödöö och Kulturradions Gunnar Bolin. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

– I dag blandas tyckande ofta ihop med kunskap och ju mindre man vet, desto lättare är det att ha en stark åsikt. Sommarprogrammen har blivit än mer angelägna med alla modiga, färgstarka värdar som generöst delar med sig av sina erfarenheter och kunskaper. Flera av årets värdar har befunnit sig mitt i händelsernas centrum och i Sommar får vi höra berättelserna inifrån, säger Sommars programchef Bibi Rödöö i ett pressmeddelande.

Kaj Linna fick det högsta skadeståndet genom tiderna då han friades efter 13 år i fängelse. Hans Sommar handlar om erfarenheterna av att sitta fängslad på livstid. Nyheten om att Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius avgick spreds över hela världen. Nye Rikspolischefen Anders Thornberg ska tala om polisens utmaningar och om sin tid som SÄPO-chef.

Annons

Hade omkommit

Ebbas pappa Stefan berättar om det fasansfulla dygnet då han insåg att hans dotter omkommit under terrordådet på Drottninggatan. Ingrid Wall pratar på årsdagen av dottern Kims död om viljan att föra hennes journalistiska gärning och positiva livssyn vidare.

Sommarpratar gör också Inge Thulin, som kallats USA:s mäktigaste svensk som vd för företaget 3M och som skapade rubriker då han hoppade av Donald Trumps näringslivsråd. Även fotomodellen Victoria Silvstedt gör ett sällsynt gästspel i Sverige.

Först ut av de 61 Sommarvärdarna är Claes Månsson som inte vill stå i centrum, följd av Bianca Ingrosso som tvärtom inte räds offentligheten. Säsongen avslutas 19 augusti med Sommarprat, sång och musik inför publik då Rennie Mirro står på scen.

I kväll kl. 19.00 medverkar 11 av årets värdar i Sommarpratarnas önskekonsert inför publik i Berwaldhallen. Konserten direktsänds i P2 och i Sveriges Radio Play.

Sommar i P1 sänds kl. 13.00 och kl. 22.30 (lörd-sönd 22.05).