Annons

I helgen arrangeras Europamästerskapen för veteranmotorcyklar i Kaltenkirchen, Tyskland. Sex personer reser från Jönköping söderut för att tävla i den ganska ovanliga sporten.

- Det roligaste är gemenskapen, att umgås med likasinnade. Sen är ju tävlingarna kittlande också, säger Christer Fagerberg och David Janson som är två av Jönköpingsborna som ska tävla.

De sex personerna som reser från Jönköping ingår i det svenska nationslaget, där cirka 18 personer ingår. Totalt kommer över hundra tävlande delta från olika Europeiska länder.

Tävlar i olika moment

Under dagarna ska motorcyklarna och dess ägare ställas inför fyra olika prov: motorcykelns tillförlitlighet, att hitta i körningen, kallstartsprov och en distanskörning med förutbestämd medelhastighet.

- För det första är det att motorcykeln ska fungera hela tiden. Det är absolut ingen självklarhet, för många kör ju på över hundra år gamla motorcyklar, berättar Christer och David och fortsätter att berätta om distanskörningen:

Annons

- Distansen vet du som kör inte hur lång den är, men den ska du köra på en medelhastighet. Du ska pricka 36 kilometer i timmen i medelhastighet, utan hjälpmedel, du kör bara på ren känsla. Eftersom du kör i vanlig trafik behöver du stanna ibland och då måste du ju beräkna hur länge du måste köra fortare än 36 kilometer i timmen för att tjäna in tiden igen.

Efter att motorcykeln har gått i mål ställs den undan i en inhägnad, där den ska få stå och svalna. Detta för att kunna genomföra nästa stora test, kallstartsprovet.

- Du ska rulla ut den när motorn är kall och så får du trettio sekunder på dig att starta motorcykeln och komma iväg på den. Att starta så gamla motorcyklar är en procedur och misslyckas du med det så får du straffprickar, berättar Christer och David.

Visar upp motorcyklar från Husqvarna

I tävlingarna har du ett handikapp som beräknas på hur gammal din motorcykel är, du tjänar därför på att ha en så gammal cykel som möjligt. På grund av det samlas det massvis med exklusiva motorcyklar på plats, som Christer och David beskriver som en av dagarnas höjdpunkter.

- Många i vårt gäng kör med motorcyklar från Husqvarna. Det brukar de andra länderna vara lite ovana vid, så de brukar uppskatta mycket att kolla in dem, säger de.

Gänget från Jönköping åker till Tyskland mycket för gemenskapen, men också för tävlingen skull, där de hoppas kunna komma tillbaka hit efter en topp tre placering.


Foto: Noah Toth