Annons

Annons

I början av juli skrev Jnytt att Skanska och M2-gruppen och Wästbygg slåss om att bygga höghushotellet på Tändsticksområdet i Jönköping. Byggbolagen har presenterat varsitt förslag som kommunpolitikerna ska ta ställning till. Nu har tekniska nämnden beslutat att det blir Skanska som får i uppdrag att bygga hotellet.
– Nämnden var i stort sett enig. Sverigedemokraterna ville inte bygga något hotell, men det var inget parti som föredrog det andra förslaget, säger Anders Jörgensson.

”Blir ljust intryck”
Skanska vill skapa en byggnad med hotell, restaurang, gym, festvåning och konferensmiljö. Dessutom ska det vara en torgyta omkring hotellet. Bottenplanet ska ha inslag av tegel och skiljer sig från resten av byggnaden som i huvudsak består av glas. Skanska uppger att de ”vill skapa ett ikonografiskt byggnadsverk som bildar porten till en historisk och spännande stadsdel”.
– Den estetiska biten vägde tyngst. Vi tycker att entrén mot torget blir jättefin, och eftersom de har valt att ha tegel på de nedersta planen smälter det in bra med resten av kvarteret. Dessutom blir det ett ljust intryck vilket gör att det ser väldigt attraktivt ut. Men jag vill betona att även det andra förslaget var jättebra, säger Jörgensson.

Detaljplan gäller i fem år
Byggstarten är planerad till våren 2016, och enligt Anders Jörgensson är det rimligt att bygget kommer igång i tid.
– Det är väldigt sannolikt eftersom Skanska har stora resurser att sätta in för att ta fram bygglovs- och konstruktionshandlingar. Steg ett är att få bygglov, sedan får man jobba med resten av projekteringen, säger han.
Detaljplanen, som regeringen godkände i slutet av november 2011, gäller i fem år. Om inte byggstarten sker innan tiden går ut måste en ny detaljplan antas.
Bygget av ett höghushotell är kontroversiellt och har rört upp känslorna hos många kommuninvånare. Detaljplanen gick ändå upp till regeringsnivå men miljödepartementet avslog de överklaganden som hade kommit in.
– I Sverige har vi rätt att yttra oss och ha synpunkter. Den stora allmänheten stöttar projektet, sedan får man respektera dem som har andra åsikter, säger Anders Jörgensson.