Annons

Den kommande helgen är det flera cykelhändelser i Jönköping. På Elmia arrangeras Svenska Cykeldagarna, i Huskvarna Folkets Park är det cykelgala - och i Stadsparken genomförs ett Cyclocrosslopp, Östercykelkrossen.
För ungefär ett år sedan fick Tommy Skagert i Hallby SOK idén om loppet - och nu är det ett faktum.
- Jag fick en tokig idé. Först var tanken att ha en mindre tävling för klubbar i närheten av Jönköping för att få se hur det fungerar. Men det blev större än så, säger Skagert, som kommer att vara banchef under tävlingen.

Banan tre kilometer
Hallby fick tillstånd hos kommun och polis, vilket krävs om man ska vara på allmän plats, och efter det kunde förberedelserna dra igång.
Banan som går genom Stadsparken är tre kilometer lång och har start och mål på Värendsberget, där det kommer att byggas en depå, en trappa där cyklisterna får bära cykeln och en 30 meter lång sandfålla.


Göran Berg och Tommy Skagert vid Värendsberget, där tävlingscentrum kommer vara.

Tävlingen - som ingår i Svenska Cyclo-cross serien - kommer att ha en rad klasser, alltifrån en elitklass som kör banan på tid under en timma till en nybörjarklass som är till för barn från sex år och uppåt.
- Det är gratis för barnen, man ska bara ha cykel och hjälm med sig, säger Tommy Skagert.

"Kul att se om det fungerar"
Arrangörerna är entusiastiska inför arrangemanget, och tycker själva att det är årets cykelhändelse i Jönköping.
- Ja, det vågar jag säga att det är, framför allt för att det är i Stadsparken. Det blir kul att se om det fungerar och om det kommer lite publik. Vi vill ha hit så mycket cykelentusiaster som möjligt, säger Skagert.
Runt 90 cyklister har föranmält sig till loppet, och det finns möjlighet att anmäla sig fram till en timme innan loppet startar.
- Den som är stark och uthållig kommer att vinna. Eftersom banan är kuperad gäller det att kunna åka i ett jämnt tempo, säger tävlingsledaren Göran Berg.