Annons

Juryn består av representanter från näringsliv och offentlig sektor:

•Charlotte Järeby Hellman, vVD Poolia Sverige

•Fridolf Eskilsson, VD Jönköping Ener..

Juryn består av representanter från näringsliv och offentlig sektor:

•Charlotte Järeby Hellman, vVD Poolia Sverige

•Fridolf Eskilsson, VD Jönköping Energi

•Agneta Marell, rektor Jönköping University

•Niklas Hedlund, affärsområdeschef Combitech

•Eva Skogeryd, HR-manager IKEA Torsvik

•Martin Funck, Jönköpings kommun kultur och fritid

•Henrietta Hansson, VD Länsförsäkringar Jönköping

•Anders Jonzon, kommunikationschef affärsområde Industrial Products and Services SAAB

•Frida Wengbrand, kontorschef PwC Jönköping

•Mats Tidstrand, VD Hall media

•Lotta Frenssen, VD Elmia

•Mikael Carlsson, fastighetschef HSB Göta

•Karin Fromell, recruitment and communications specialist Cybercom

Jönköpings län hamnar oftast i botten när undersökningar kring hur jämställdheten bland ledare och styrelse ser ut, bland annat visar Ledarnas Jämställdhetsbarometer att endast 28 procent av cheferna i Jönköpings län är kvinnor, och endast två av länets 50 största bolag har en kvinna som vd, en skevhet som aktörerna bakom initiativet vill ändra på.

Annons

– I år har vi märkt ett stort genomslag av både initiativet och att fler pratar om problematiken att vi saknar mångfald bland beslutsfattarna i länet. Vi har fått in rekordmånga 150 nomineringar, dubbelt så många som förra året och med en större spridning i länet. Hela 40 procent av kvinnorna på listan bor och verkar utanför Jönköpings kommun, tidigare år har det handlat om en eller två personer per omgång, säger Ida Severin, en av två projektledare, i ett pressmeddelande.

Under hösten gick aktörerna bakom Årets unga ledande kvinna ut brett och uppmanade allmänheten att nominera ledarförebilder i alla typer av branscher och verksamheter. Kriterierna var att man är en ledare boende i Jönköpings län, är kvinna född 1983 eller senare, att man kan uppvisa någon form av resultat av sitt ledarskap, är en förebild i sitt sätt att agera samt har en förmåga att inspirera sin omgivning

22 utvalda ledarförebilder

Ett omfattande gallringsarbete, utfört av Poolia, har resulterat i en lista med 22 utvalda ledarförebilder. Av dessa 22 kommer en ledare som utmärkt sig lite extra att vinna högsta pris vid en prisceremoni på VY Skybar den 21 februari. Dessutom kommer StyrelseAkademien dela ut ett pris till en av kvinnorna på listan som är en lovade styrelseledamot.

– Att vi i år kan lyfta fram förebilder som kan visa resultat av ett skickligt ledarskap inom kommunal verksamhet, tillverkande industri, logistik, skolväsendet och idéburna organisationer är riktigt häftigt. Detta är otroligt kompetenta kvinnor och listan är en guldgruva för rekryterare och valberedningar, säger Kicki Alm, som även hon är projektledare, i pressmeddelandet.

Initiativtagare till priset är Ridsportalliansen Jönköping.

Vinnaren utses 21 februari.

De har chans att vinna priset

Amanda Sjögren

Vice vd, Ditt café/ Stigs

Född 1996

Amanda har fyra år efter st..

De har chans att vinna priset

Amanda Sjögren

Vice vd, Ditt café/ Stigs

Född 1996

Amanda har fyra år efter studentexamen arbetat sig fram till en plats som vice VD på Sveriges största privatägda café. Hon har visat att man med höga ambitioner, stor medmänsklighet och lyhördhet redan i unga år kan bli en skicklig ledare.

Kristina Lasan

Vd och ägare, Yogabeat

Född 1990

Kristina har drivit upp Jönköpings största yogastudio med missionen att yoga är för alla. Hon har, trots sin unga ålder, en stark entreprenörsanda och en mogen ledarstil. Efter en expansion omsatte studion lika mycket på en månad som tidigare under ett halvår och idag finns sju anställda.

Helén Truong

Group mananger, Husqvarna

Född 1990

Helén har de senaste åren utvecklat sin verksamhet med en kristallklar insikt om att kultur och beteende är det som gör skillnad. Hon har ett stort driv att kontinuerligt utveckla verksamheten vidare samtidigt som hon lyckats utveckla sin grupp till ett sammansvetsat och efterfrågat team.

Sophia Vilhelmsson

Vd och ägare, Tellus A

Född 1995

Sophia är entreprenören som vill förändra människors beteenden och sätta miljö och klimat högre upp på agendan. Hon brinner för ”zero waste”, noll avfall, och vinner över andra genom positiv förstärkning och utan pekpinnar.

Rebecka Hoxha Frohm

Projektledare, Coompanion

Född 1988

Rebecka brinner för mångfald och integration och har fått många kvinnor som står långt från arbetsmarknaden i arbete. Hon kombinerar kreativitet, entreprenörskap och strategiskt tänk i sitt arbete som projektledare och hon har tidigare både jobbat på UD och FN i Kosovo.

Elin Carlholt

Chef kompetensförsörjningsenheten, Region Jönköpings län

Född 1983

Elin har fått i uppdrag att starta upp en ny enhet för rekrytering och kompetensförsörjning som servar länets tre akutsjukhus och 400 chefer med rätt kompetens. Genom att bygga en utvecklingskultur och alltid sätta teamet först har hon snabbt blivit en mycket uppskattad chef.

Azema Sehovic

Apotekschef, Kronans Apotek Gislaved

Född 1986

Azema har i en hårt konkurrensutsatt bransch byggt ett starkt team som levererar resultat varje dag. Efter att ha kommit till Sverige 2015 har hon gjort raketkarriär och snabbt blivit en uppskattad ledare. Hon har visat att man med ett enormt engagemang, vilja och uthållighet kan komma långt.

Hanna Linell

Kommunikationsansvarig, Värnamo näringsliv

Född 1983

Hanna har tagit sig an stora projekt för att locka både nya invånare och företag till Värnamo och stöttar även andra i organisationen i kommunikationsfrågor. Hon har tidigare jobbat med lean production och som butikschef, men oavsett bransch leder hon med prestigelöshet och lyhördhet i fokus.

Louise "Lo" Larsson

Projektledare, Consid

Född 1991

Lo har framgångsrikt var med och byggt upp kundklubb, e-handel och webbplatser för stora, nationella företag. Hon är en ledare som sprider glädje och energi omkring sig, både på jobbet och som ledare på Friskis, och som alltid bryr sig om människan bakom resultaten.

Johanna Wendel

Production leader, Husqvarna

Född 1989

Johanna har snabbt gjort avtryck i produktionen på Husqvarna och har visat resultat genom att skapa ett effektivt team. Hon har också varit med om att bygga upp en ny produktionsenhet i Holland från grunden där hon levererat lösningar på struktur-, kultur- och kommunikationsfrågor.

Amanda Johansson

Inköpschef, Hordagruppen

Född 1993

Amanda fick jobb som inköpschef innan hon avslutat studierna och hon har förvaltat den möjligheten till att bli en nyckelperson i företaget. Hon brinner för att förbättra processer och logistikflöden och har ett engagemang som inspirerar andra i sin omgivning.

Rifa Gazrawi

Enhetschef äldreomsorg, Jönköpings kommun

Född 1986

Rifa har arbetat systematiskt för att vända både ekonomi samt utmaningar inom arbetsmiljö och kvalitet på sin enhet. Hon brinner för verksamhetsutveckling och förbättringsarbete och har bidragit med flera rutiner och processer som underlättat arbetet och sänkt sjukfrånvaron radikalt.

Hanna Berglund

Department manager, IKEA

Född 1988

Hannas har både en känsla för affären och för att utveckla människor, på dryga året har hon lyckats bygga ett starkt team och får fina resultat i medarbetarundersökningar. Hon är en närvarande ledare samtidigt som affär och resultat utvecklas i en hållbar riktning.

Melinda Gustavsson

Vd och delägare, Städarna i Jönköping

Född 1998

Melinda blev handplockad direkt från gymnasiet för att starta upp och driva Städarna i Jönköping som vd. Hon hade framgångsrikt startat ett UF-företag och deltagit med i SM i entreprenörskap när bolaget fick upp ögonen för henne. Hon har dessutom hunnit förvärva och införliva ett bolag och visat tydliga resultat i förbättrad lönsamhet och arbetsmiljö.

Pernilla Wetter

Consultant manager, Combitech

Född 1983

Pernilla har byggt ett brett kontaktnät vilket bidragit till nya uppdrag, nyrekryteringar av talanger och samarbeten med underkonsulter. Hon hanterar många roller på ett professionellt sätt där hon är konsultenhetschef, säljare och konsult inom mekanik. Därtill sitter hon med i ledningsgruppen för maskinteknik på Jönköping University.

Nina Petersson

Vd, Jolek

Född 1988

Nina har med stort mod och engagemang tagit över familjeföretaget och har dryga året senare gjort strategiska investeringar som ger bolaget nya möjligheter att växa. Hon har redan visat förmåga på att vara en innovativ ledare, men känner sig lika hemma vid svetsen på verkstadsgolvet.

Amra Salihovic

Avdelningschef Hållbar utveckling, Gislaveds kommun

Född 1985

Amra har skapat tydliga stukturer för Gislaveds kommuns arbete inom hållbar utveckling och har med sitt stora engagemang flyttat frågorna högre på kommunens agenda. Hon leder med tydliga värderingar och brinner för att skapa attraktionskraft till demokratibranschen.

Lovisa Sjöbring

Head of Swedish department, Internationella engelska skolan

Född 1993

Lovisa har lyft sin avdelning till en ny nivå och hittat framgångsfaktorer och tankesätt som andas framtid. Hon har vid 25 års ålder tre akademiska examina och blev som 18-åring den yngsta politikern invald i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Jönköpings kommun.

Carolina Axelsson

Projektledare, Elmia

Född 1994

Carolina har med stor målmedvetenhet genomfört Elmia Scandinavian Horse Show med eget budgetansvar. Men utan att ha direktrapporterande personal har hennes ledarförmågor satts på prov. Genom att visa stort engagemang och ha en stor portion energi får hon både uppdragsgivare, personal och utställare att jobba ihop mot samma mål.

Fanny Lindstrand

Platschef, Max marketing gruppen

Född 1993

Fanny har tagit Jönköpingskontoret till nya höjder genom att minska personalomsättning, visa stabila vinster månad efter månad och blivit utsedd till bästa koncernbolag av sju kontor. Som platschef ansvarar hon för ca 100 medarbetare, de flesta ungdomar som kommit till sin första arbetsplats.

Julia Vikman

Stf HR-chef, Gislaveds kommun

Född 1984

Julia har skapat Gislaveds kommuns ledarskapsakademi som både utvecklar framtidens ledare och tar tillvara de erfarna ledarnas kompetens. En tydlig mission är att krossa fördomarna om offentlig sektor och hon har med ledorden tillit och förtroende skapat en röd tråd i sitt ledarskap.

Kristina Gernes

Chef för bibliotek och allmänkultur, Gnosjö kommun

Född 1986

Kristina har lyckats vända en anonym och traditionell verksamhet till att bli en utvecklingsdriven och högst relevant verksamhet som syns i media. Med en drivkraft och övertygelse om att vi kan förändra vår omvärld och att kultur är det kitt som håller ihop samhället, engagerar Kristina alla omkring sig.