Under onsdagen kunde kom beskedet att flygbolaget Nextjet, som flyger sträckan Jönköping-Stockholm, ställer in alla avgångar från 13:00.

– Det är väldigt olyckligt, sa Jönköping Airports vd Rony Forsberg, till Jnytt då.

Möten påbörjades direkt efter beskedet kom för att hitta en lösning för ersättningsflyg på de drabbade rutterna. Enligt TT är Jönköping inte en av flygplatsorterna som omfattas av den allmänna trafikplikten, som är ett regeringsuppdrag att avhjälpa brister i persontrafik.

Nu står det också klart vilket bolag som tar över flygtrafiken. Det blir BRA som tar över linjen och flyger mellan Jönköping och Bromma flygplats.

- Vi har haft diskussioner med ett antal bolag sedan i höstas när Nextjet blev av med sin operativa licens. I det läget kunde inte jag som ansvarig för flygplatsen sitta och vänta på att någon annan skulle gör något. Vi aktiverade oss och har haft en dialog, nu var det bara att aktualisera det. Sen gick det lite snabbare än väntat att sy ihop det, säger Rony Forsberg, VD på Jönköping Airport.

Annons

"Vi tror på Jönköping"

Flygbolaget skriver i ett pressmeddelande att det är för tidigt att säga vilket flygplanstyp det blir och hur många platser per vecka det innebär. Planen är att inledningsvis, med start inom de två närmsta veckorna, flyga en morgon- och en kvällstur. Antalet avgångar kan dock bli fler under hösten.

- Vi tror på Jönköping som destination och ser att Jönköpingsborna behöver pålitligt flyg för att regionen ska fortsätta vara attraktiv för näringsliv och tillväxt, säger Christian Clemens, VD på BRA, i en kommentar och fortsätter:

- Jönköping-Bromma är en av de linjer vi beräknar att vi kan flyga med lönsamhet. Vi har Sveriges nöjdaste kunder och vi tror det kommer göra att vi kan växa tillsammans med marknaden i Jönköping.

"Detta känns väldigt bra"

Rony Forsberg hoppas att planen kan börja gå under nästa vecka. Han ser detta som en bra lösning, även om det bli lite förändringar. Bland annat går alltså flyget till Bromma och inte Arlanda, vilket påverkar de som vill fortsätta med internationella flygningar.

- Samtidigt har BRA egna resor till Norrlandsdestinationer som är populära för våra resenärer, vi har Umeå, Östersund och Sundsvall högt rankat bland våra populäraste avgångar och BRA trafikerar dit från Bromma, säger han och avslutar:

- Detta känns väldigt bra, det är inga tvivel om det. BRA är ett tacksamt bolag på så sätt att de satsar mycket på miljöbiten och det går i linje med de satsningar vi gör här. I sommar kommer vi exempelvis satsa på solceller på taket. Dessutom är planen de flyger med både större och modernare, så det blir inte lika många avgångar men fler som kan åka på tur.