Annons

Årets goda kraft

Delas ut av Jönköping Energi

Jan Stenwall
Foto: Emil Tragardh

Jan Stenwall, Idrottsledare Huskvarna AIK-Brottning

Jan har under närmare 50 år varit aktiv inom föreningslivet och då i synnerhet som ledare inom brottning. Han vill att alla ska känna sig välkomna och delta efter sina egna förutsättningar. I såväl medgång som i motgång är Jan positiv och håller ett gott humör, är en inspirerande ledargestalt och god förebild. Han uppmuntrar även de som inte är så duktiga och framgångsrika till att känna att de duger, efter mottot "Alla kan kanske inte - men alla kan försöka."

Maria Lillieström, Torpa Parkloppis
Foto: Emil Tragardh

Maria Lillieström, Torpa Parkloppis

Annons

Genom engagemang och ideella krafter har Maria med sina vänner skapat en plats för hållbarhet och lokal anknytning. Torpa Parkloppis är en dag fylld av glädje och gemenskap där Idas Park blir en plats för Jönköpingsbor att fynda, umgås, äta god mat och njuta av skön musik. Ett initiativ som satt färg på denna del av staden. Saker får nytt liv, människor tjänar en slant och allt eventuellt överskott går oavkortat till projekt som bidrar till ett bättre samhälle.

Marc Svensson
Foto: Emil Tragardh

Marc Svensson, lärare Strandskolan

Marc har arbetat inom skolans värld de senaste 25 åren och brinner för att så många barn som möjligt ska lyckas i skolan. Hans mål är att eleverna ska kunna avsluta grundskolan med rak rygg och en stark tro på sig själva. Han har genom omtanke, värme och genuint intresse en förmåga att inspirera barn att vilja lära sig. Marc bidrar till att kommande generationer lär sig, förstår och agerar hållbart.

Årets initiativ

Delas ut av Jönköpings kommun

Länsförsäkringar Jönköping
Foto: Emil Tragardh

Länsförsäkringar Jönköping

• En central del av hållbarhetsarbetet är att arbeta förebyggande för att undvika skador vilket bidrar till ett säkrare lokalsamhälle och en bättre miljö.

• Hållbarhetsarbetet bedrivs med fokus mot en lönsam och ansvarsfull affärsverksamhet.

Robert Petersson
Foto: PATRIK SVEDBERG

Kinnarps

• Har haft hållbarhetsfokus sedan verksamheten startade 1942.

• Stor mångfald på arbetsplatserna.

• Kinnarps har lanserat ”Better effect index” – baserat på FNs globala klimatmål och med syftet att göra hållbarhet enkelt. Indexet mäter:

Cybercom
Foto: Emil Tragardh

Cybercom

• Cybercoms största möjlighet till påverkan är att hjälpa andra att se teknikens möjligheter och att använda teknik för att utvecklas i riktning mot Agenda 2030.

• Målet är att lösningarna som levereras ger ett större positivt avtryck än den negativa påverkan som deras verksamhet lämnar efter sig.

• Cybercom fokuserar på digitala lösningar som krävs för en hållbar värld.

• Cybercoms lösningar bidrar i huvudsak till fem hållbarhetseffekter

Årets innovation i Jönköpings län

Delas ut av Almi och Science Park

FM Technology AB
Foto: Emil Tragardh

FM Technology AB

Genom en effektiv styrning av fastigheter kan betydande driftbesparingar göras som även leder till en bättre miljö. FM Technology har på kort tid fått kommersiell framgång, både i Sverige och utomlands. Företagets smartahemplattform kombinerar egenutvecklade produkter med externa leverantörer och gör det möjligt att styra allt från värmen till dörrlåsen. Med sensorer och AI-styrning finns det många möjligheter att låta huset styra sig själv för att optimera underhållet och energiförbrukningen. Plattformen har en stor potential att bli en standardlösning i nybyggda hus runt om i världen.

Qnister AB
Foto: Emil Tragardh

Qnister AB

I samband med att den nya dataskyddsförordningen, GDPR, var i antågande insåg juristerna bakom Qnister att det fattades ett strukturerat verktyg där kunderna själva skulle kunna jobba med att uppfylla regelverket. Resultatet blev verktyget Qnister GDPR, en molntjänst där kunderna inte behöver vara jurister för att själva förstå vad som ska göras. Marknaden var inte sen att anamma tjänsten, vilket har lett till kommersiell framgång för Qnister i hela landet, med potential att bli stora även i Europa.

Progressive Safety AB
Foto: Emil Tragardh

Progressive Safety AB

Vid den stress som oftast uppstår vid brand är det inte ovanligt att man griper över både mothåll och utlösningsgrepp vilket blockerar sprinten och försenar släckningen. Genom att installera E-Z Pin på vanliga handbrandsläckare elimineras problemet och säkerhetssprinten kan avlägsnas enklare, snabbare och effektivare. E-Z Pins unika patenterade design gör att den passar de flesta handbrandsläckare på marknaden. Den är etablerad på den nordiska marknaden genom ledande leverantörer av brandsläckare.

Läs även:

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app