Annons

LRF har utsett Jönköpings kommun till regionens bästa kommun för innovativ svensk matupphandling. Priset delades ut i samband med LRF:s regionstämma i Kulturhusets Spira på onsdagskvällen.

Kommunstyrelsens 1:e vice ordförande Ilan De Basso och utbildningsförvaltningens kostchef Lina Ekeroth Sandqvist tog emot hedersutmärkelsen.

– Det känns förstås väldigt roligt att vårt långsiktiga och strategiska arbete med livsmedelsupphandling också uppmärksammas regionalt, säger Lina Ekeroth Sandqvist, i en kommentar.

I motiveringen står det bland annat att Jönköpings kommun sedan flera år tillbaka har arbetat med att ställa höga miljö- och djurskyddskrav vid sin upphandling av livsmedel. Detta har resulterat att de under 2018 har serverat cirka 90 procent svenskt kött i sina offentliga kök.

Annons

Läs hela motiveringen här:

Sedan flera år tillbaka har Jönköpings kommun arbetat med att ställa höga miljö- och dju..

Läs hela motiveringen här:

Sedan flera år tillbaka har Jönköpings kommun arbetat med att ställa höga miljö- och djurskyddskrav vid sin upphandling av livsmedel. Detta har resulterat att de under 2018 har serverat ca 90 % svenskt kött i sina offentliga kök.

Kommunen har en god dialog med LRFs kommungrupp i denna fråga vilket också tydligt märktes med anledning av sommarens torka. Bland annat motionerade Centerpartiet om att kommunen i sina menyer ska prioritera svenskt nötkött i större utsträckning.

Jönköpings kommun är också med i satsningen ”Vi tar ställning för svensk mat i Jönköpings län” tillsammans med ett antal andra regionala mataktörer. Där står bland annat: ”Vi som lagar maten behöver lyfta våra svenska råvaror mer, våra politiker måste fästa livsmedelsfrågan högst upp på agendan. Och att du som gäst eller konsument behöver fortsätta fråga var maten kommer ifrån. Låt sommarens torka bli en väckarklocka. Ta ställning för en trygg och växande råvaruproduktion. Tillsammans får vi Jönköpings län att växa.”

Därför anser vi att Jönköpings kommun är en god förebild på en kommun som strategiskt arbetat med upphandling av svenska råvaror.

Källa: LRF

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app
Mat