Annons

Författarinnan Majgull Axelsson får det prestigefyllda Viktor Rydbergspriset på 70000 kronor.

Det är Smålands Akademi och Hallpressen som står bakom kulturpriset till minne av Viktor Rydberg.

”Majgull Axelsson får det för sitt stilistiskt goda och socialt engagerade författarskap som ligger väl i linje med Rydbergs fritänkande humanism”.

Priset, som delas ut vart tredje år, gick 2013 till professor Per Rydén, och tre år tidigare till journalisten Göran Rosenberg. Tidigare har även Josef Rydén och Viktor Rydberg-museet i Jönköping prisats.

Lång karriär

Annons

Dag Hammarskjöldpriset går till författaren och journalisten Stig Fredrikson och är på 30000 kronor. Fredrikson, ursprungligen från Aneby, har ett långt förflutet som utrikesjournalist för bland annat Sveriges Television.

”I Dag Hammarskjöldanda har han visat prov på stort civilkurage då han agerade hemlig kurir åt Nobelpristagaren Alexander Solzjenitsyn som därigenom från Sovjetunionen kunde kommunicera med väst, heter det i motiveringen”.

Astrid Lindgrens anda

Akademins Emilpris, för barnkulturella insatser i Astrid Lindgrens anda - går till Åsa Storck, Jönköping. Hon får också 30000 kronor.

”För att hon bemästrar den svåra konsten att skriva enkelt med språklig nerv och har förmågan att ladda vardagliga situationer med innehåll och spänning”.

Populärt utflyktsmål

Årets Linnépris på 30000 kronor går till Strömsbergsföreningen i Jönköping för sina insatser att göra Strömsbergsskogen till ett av stadens mest populära utflyktsmål.

Från Lekeryd

Utöver detta får professor Jan-Åke Alvarsson, ursprungligen från Lekeryd men numera Uppsala, Wallquistpriset på 25000 kronor för sitt arbete med Svenskt Frikyrkolexikon.