Annons

Annons

Jonas Widriksson, Christian Erickson och Christofer Ahlberg kommer cyklandes längs Vätterstranden och möter upp Jnytts reporter vid piren. Killarna kallar sig "restless bikers" och det här är första gemensamma cykelturen inför det stora eldprovet som väntar de kommande månaderna. På Annandag påsk lyfter flyget mot San Francisco. Där börjar äventyret att ha sig de tusen milen till New York - på cykel.
Under fem månader kommer resan pågå och både Jonas och Christofer har tagit tjänstledigt från jobbet för att kunna åka iväg på sin efterlängtade resa. Christian har pluggart klart på högskolan och ser fram mot en rejäl semester innan det är dags att börja söka jobb.


På väg väster ut!

Byter kontoret mot landsvägar
– Det är det perfekta avbrottet efter studierna att åka iväg fem månader och glida genom USA. Klasskompisarna tycker väl jag är dum i huvudet antar jag. Det är en galen grej att cykla fem månader i sträck, det är det inte så många som gör, säger Christian och skrattar.
Killarna kommer byta kontorsjobb mot cykling i fem månader. Jonas har fått ledigt från jobbet som systemutvecklare på Pdb och Christofer får komma tillbaka till jobbet på landstinget efter de fem månaderna på resande fot.
– När jag fick erbjudandet av Christofer att följa med och cykla genom USA tänkte jag att en sådan här chans kommer bara en gång. Jag måste göra det nu annars kommer jag ångra att jag inte gör det, säger Jonas som sagt upp lägenheten innan han åker.

Kommer på hemma hos amerikaner
Han och kompisarna har sparat pengar ett tag och har även fått en del sponsorer som hjälper dem på vägen. Bland annat Sportson i Jönköping.
Tanken är att ta sig runt i USA, uppleva landet och cykla cirka 150 av 180 dagar. Varje dag måste de cykla drygt åtta mil för att komma i mål på utsatt tid i september.
De kommer bo i tält, på motell och testa Couch Surfing - ett nätverk där folk upplåter sina soffor åt kringresande back-packers. Den första veckan kommer de bo hos en familj i San Francisco och ladda upp inför den långa resan.
Resan kommer gå från havet vid västkusten, genom öken, bergslandskap, städer och slätter. Hela vägen till målet vid frihetsgudinnan i New York.
– Jag ser verkligen fram emot Klippiga bergen, säger Christofer som berättar att de kommer att göra ett flertal stopp under cykelturen. Det handlar inte bara om att cykla utan även om att uppleva landet. Bland annat ser de fram mot att stanna vid Grand Canyon, Las Vegas och Niagarafallen.

Varnas för läskiga djur
Att cykla tusen mil tillsammans kommer bli en upplevelse för livet. Men förutom allt det häftiga och roliga får killarna ställa in sig på att det kan bli tufft också. I vissa delar av USA har de varnats för skorpioner och farliga ormar och det finns ju alltid saker som kan hända på vägen.
– Vi är nog inte lika rädda som våra föräldrar, konstaterar Christofer som däremot läst på vad man gör om man får ett ormbett och har laddat med penicillin i reseapoteket.

Cyklat till Paris innan
Att cykla tillsammans kan ju också tära på relationerna och Christofer tror det är bra att de är fyra stycken som cyklar tillsammans. Det finns alltid chans att byta tältkamrat om det skulle bli irritationer mellan några personer.
Christofer har tidigare cyklat mellan Sverige och Paris. En resa som gett honom en del erfarenheter av den här typer av aktiviteter.
Och det han ser fram emot mest är att i fem månader få göra någonting helt annat - och inte sitta vid datorn och Facebook varje dag.
– Det är en skön känsla att att ha allt i två väskor på cykeln, säger han och tillägger att det är något visst med att vakna upp på morgonen och inte veta exakt vad som kommer att hända.
I september väntas gänget cykla i mål i Battery park i New York. Hur kommer de fira?
– Det kommer bli ut och fira med mat och öl och så har vi vänner som kanske kommer över, avslutar Christofer Ahlberg.

Vill du följa äventyrarnas resa? Kolla in bloggen som uppdateras under resan!