Annons

Nästa år beräknas 21 700 nyanlända invandrare behöva hjälp att hitta en bostad någonstans i Sverige. För Jönköpings län innebär det ett mottagande av totalt 653 anvisade nyanlända. Länsstyrelsen har från Arbetsförmedlingen fått förslag på vad det betyder för varje enskild kommun. För Jönköpings kommun innebär det 300 anvisade personer och för Aneby 7 personer. Något som kommunalråd Andreas Sturesson (KD) och kommunstyrelsens ordförande i Aneby, Lars-Erik Fälth (C) vill ändra på.
- Vårt önskemål är att öka antalet platser till 40 i Aneby kommun och på så vis avlasta 33 platser från Jönköpings 300, säger Sturesson och Fälth.
- Samarbetet gör uppgiften lättare för oss i Jönköpings kommun. För just nu har vi inga lediga bostäder över huvud taget i kommunen, säger Andreas Sturesson.

Nya bostäder
Med det sagt finns det inte ett överflöd av lediga lokaler för nyanlända att flytta in i Aneby dock.
- Vi har brist på bostäder men har lyckats få fram ett par med nöd och näppe, säger Lars-Erik Fälth.
Just nu pågår diskussioner inom Jönköpings kommun kring var ett nybygge av bostäder skulle kunna påbörjas.
- Vi behöver koppla ihop flera faktorer. Mark att bygga på, leverantörer som kan utföra jobbet och skolgång i området. Så fort vi tagit ett beslut kommer vi att kalla till en presskonferens, säger Sturesson.

Anvisat antal flyktingar på kommunnivå:

Aneby - 7Gnosjö - 17Mullsjö - 26Habo - 46Gislaved - 37Vaggeryd - 46Jönköping - 300Nässjö - 0..

Anvisat antal flyktingar på kommunnivå:

Aneby - 7Gnosjö - 17Mullsjö - 26Habo - 46Gislaved - 37Vaggeryd - 46Jönköping - 300Nässjö - 0Värnamo - 101Sävsjö - 0Vetlanda - 25Eksjö - 22Tranås - 24Totalt i länet - 653Kommunantalen är baserade på variablerna arbetsmarknad, befolkningsstorlek och sammantaget mottagande av asylsökande och nyanlända tidigare år.