Annons

Inför den här säsongen bestämde sig Jönköpings IK och Hovslätts IK för att göra en satsning ihop på damjuniorsidan – och satsningen har blivit lyckad. För första gången har Jönköpingsregionen ett lag som har avancerat till semifinal i damjuniorer 18 år.

– Hovslätt har en väldigt bred och stor ungdomsverksamhet på tjejsidan, och det har inte vi i JIK. Vi har ett antal tjejer som är kvalificerade, men det är inte tillräckligt många för att det ska bli ett helt lag. Därför var det en bra idé att slå ihop två lag. Det har aldrig gjorts i Jönköping innan, men när vi såg att en möjlighet fanns var det inget att tveka på, säger Jan Persson från JIK:s sportgrupp på damsidan.

”Inte blivit så slagkraftigt”

Från förbundshåll tillåts satsningar av det här slaget om det inte finns underlag inom en klubb.

– Det är möjligt att Hovslätt hade fyllt upp med yngre spelare, men det hade inte blivit ett så här slagkraftigt lag, tillägger Torbjörn Jansson, tränare i HIK.

Det dyker dock upp utmaningar när man ska sätta ihop ett lag med spelare från två klubbar.

– Kompetensmässigt är det inga problem, men det blir en stor utmaning att bygga ihop två grupper från två kulturer som har sitt sätt att spela. En annan utmaning har varit att hitta träningstider, vi tränade bara ihop en gång på hela hösten och inte en enda gång innan första steget. Annars har det gått bättre än vi trott, säger Jansson.

Går på Sandagymnasiet

Gabriella Strandberg, lagkapten i JIK, håller med:

– Vi känner varandra sedan innan, och det har gått bra. Utmaningarna har varit att få alla att jobba åt samma håll och att tänka på samma sätt, men så är det alltid inom ett lag, säger hon.

Annons

– Jag visste att vi hade ett bra lag, men sedan ska man få ihop allt. Vi har inte träffats många gånger ihop.

Samtliga spelare utom en går på Sandagymnasiet, så de är väl bekanta med varandra sedan tidigare.

– Det har varit väldigt roligt att göra något utanför skolan eftersom nästan alla går på Sanda. Det är kul att spela med spelare som är i samma åldrar. Utmaningen har varit att inte dela laget utan att det är ett lag där man får anpassa sig efter varandra, säger Lina Lindberg, lagkapten i HIK.

Avgörs i Uppsala

Tjejerna – som är födda mellan 1998 och 2000 och som annars spelar i allsvenskan eller division 1 – gick först obesegrade genom gruppspelet och i kvartsfinalen besegrades Stanstad. Därmed är laget klart för semifinal- och finalspelet som avgörs under Innebandyfesten i Uppsala 7-9 april.

– Vi vet att vi har en hög högstanivå. Det gäller att vi även har en hög lägstanivå, då är det inte många som slår oss, säger Gabriella Strandberg.

De tre övriga lagen som gör upp om medaljerna är RIG Umeå, Rönnby och Telge – och det är Umeå som står för motståndet i semifinalen.

– Vi får ta en match i taget. Vi får inte drömma om final för tidigt, men om vi gör vårt bästa och spelar vårt bästa kan vi nog lyckas, säger Lina Lindberg.

– Ett SM-guld hade varit hur stort som helst, och jag tror att vi har bra chanser, säger Jan Persson, som tror på fler liknande samarbeten i framtiden.

– Vi vill satsa ordentligt på damsidan, och jag ser jättegärna fler samarbeten.

JIK
JSM
SM