Annons

I helgen som kommer avgörs svenska mästerskapen i synkroniserad konståkning i klasserna Riksmästerskapen (RM), Ungdomar (USM), Juniorer (JSM) och Seniorer (SM). Seniorerna åker kortprogrammet på lördagen och finalen på söndag. Som värd för mästerskapet står föreningen Konståkarna Borås i samarbete med Svenska Konståkningsförbundet.

Jönköpings SK har med ett ungdomslag, Team Magic, som tävlar i RM på söndagen. Det blir deras debut i dessa sammanhang.

"Mogna för SM"

– De har tränat i fyra-fem år och nu anses de mogna att göra SM-debut, säger Magnus Strömberg från JSK.

Annons

– Jag tycker att man ska sikta så högt som möjligt, det är rimligt att de kommer tvåa-trea någonstans. De har siktat på det här hela säsongen, det är den största tävlingen i Sverige.

Strömberg tycker det är viktigt för JSK att vara representerat i dessa sammanhang.

– Det stärker klubben men även självkänslan hos dem som är med i laget, säger han.

Hellberg tävlar

Det finns fler lokala representanter än de som tävlar för Team Magic. I ett av juniorlagen, Convivium från Göteborgs KK, åker Huskvarnatjejen och tidigare JSK-åkaren Wilma Hellberg. Wilma flyttade hösten 2016 till Göteborg för att få chansen att åka synkroniserad konståkning igen.

Helgens SM är startskottet för Sveriges värdskap av VM nästa år när världseliten inom konståkningens lagsport samlas i Stockholm. Sverige har genom historien varit framgångsrikt inom grenen med hela sex VM-guld.

SM