Annons

Efter att ha varit verksamma på Östra Storgatan i Jönköping i hela 23 år har nu Wienerkonditoriet bytt ägare. Men kunderna kommer att känna igen sig även under den nya regin lovar vännerna Samira Somo och Nahrin Houmaimes.

Det var i samband med ett födelsedagskalas i höstas som duon fick se annonsen om att Wienerkonditoriet låg ute till försäljning.

– Vi har alltid pratat om att vi ska starta något tillsammans. När den här chansen dök upp var vi tvungna att ta den, säger Samira Somo.

Hon lämnade Syrien för Sverige 1993 och var då fast besluten att snabbt skaffa sig en utbildning och ett yrke. Det var när hon läste SFI, Svenska för invandrare, som hon fick upp ögonen för svenskt fika och bestämde sig för att utbilda sig till bagare och konditor.

– Först var tanken att jag bara skulle jobba med det i några år, men jag blev fast, säger Somo.

Annons

Nu har hon varit i branschen i 20 år varav de senaste tio åren som lärare inom bageri och konditori.

– Nu känner jag att det är dags att börja baka själv igen, säger hon.

Nahrin har en helt annan bakgrund.

– Jag har jobbat inom service i nästan hela mitt liv, men inte inom det här området. Jag har faktiskt jobbat som frisör i många år. Sedan studerade jag till lärare och nu senast arbetade jag på ett lågstadium, berättar hon.

”Kompletterar varandra”

– Vi kompletterar varandra. Nahrin älskar att serva och jag älskar att skapa. Nahrin är väldigt tystlåten och jag är väldigt pratsam. Men vi har otroligt roligt tillsammans. Det bästa med Nahrin är att hon har ett fantastiskt bra tålamod och att hon är noggrann, säger Somo.

– Och Samira är en glad prick med många roliga skämt. Det märks att hon älskar sitt jobb, säger Houmaimes.

Vännerna har känt varandra i 25 år och nu ser de fram emot ett nytt äventyr tillsammans. Sedan den 1 januari kan de alltså titulera sig som nya ägare till Wienerkonditoriet.

– Vi föll för de fina lokalerna och det fantastiska läget här i city, säger Somo.

Lokalerna har fått lite ny färg på väggarna, men i övrigt är det mycket som är sig likt.

– Vi har fått jättemycket positiva reaktioner. Kunder kommer in och säger ”oj vad välfyllt det är i kakdisken och vad fräscht ni har gjort det”. Det är kul, säger Houmaimes.

Klassiker med en twist

På menyn kommer det även fortsättningsvis vara många klassiker, dock med en liten twist enligt vännerna. Förutom det glutenfria sortimentet kommer allt att bakas från grunden.

– Vi vill att alla ska kunna hitta något som de tycker om här. Vi bakar till alla. Personligen älskar jag småkakor och formkakor – sådana som brukar kallas för ”pensionärskakor”. Typ mazariner och vaniljhjärtan. Wienerbröd är också fantastiskt gott, säger Somo.

Till en början kommer duon att testa sig fram när det gäller utbudet. Det finns planer på både frukostar och smörgåstårtsbufféer. Just smörgåstårtor är något som de tycker är väldigt kul att jobba med.

– Om ett år hoppas jag att vi har ökat vårt sortiment och att vi fortfarande har roligt. Förhoppningsvis ska fler kunder hitta hit också, säger Somo

Lokalen, men sina 120 sittplatser, öppnar även upp för möjligheten att ordna enklare tillställningar, såsom dopfester och begravningar. Det är något som också kan bli verklighet inom kort enligt de nya ägarna.

Fakta om Samira:

Namn: Samira Somo

Ålder: 44

Bor: Norrahammar

Familj: Man och tre tonårssöner

..

Fakta om Samira:

Namn: Samira Somo

Ålder: 44

Bor: Norrahammar

Familj: Man och tre tonårssöner

Intressen: Historia, musik, dans och marsipanfigurer

Fakta om Nahrin:

Namn: Nahrin Houmaimes

Ålder: 47

Bor: Ekhagen

Familj: Man och tre tonårsdöttrar..

Fakta om Nahrin:

Namn: Nahrin Houmaimes

Ålder: 47

Bor: Ekhagen

Familj: Man och tre tonårsdöttrar

Intressen: Familjen, promenader, bakning

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app