Annons

Annons

För att få fler bilister att vilja ta bilen in till stan och handla, och bli av med de som parkerar länge, ville politiker i Jönköpings kommun höja parkeringsavgiften. Ett förslag som man nu har dragit tillbaka. Det beslutades under tisdagen.
I stället skjuter man upp höjningen till 1 januari 2017.
– Tanken var att det skulle vara klart 1 juli nästa år, det tycker vi är för snävt satt, säger Anders Jörgensson, (M), ordförande i tekniska nämnden.
– Om vi nu ska höja så mycket ska vi också ha den service som medborgarna har rätt till. Då ska vi se till att det finns till exempel gång- och cykelvägar, då ska det finnas plats att sitta vid busshållsplatserna. De villkoren måste vi klara av.
Ni är inte oroliga att Länstrafiken höjer busspriserna när ni höjer parkeringsavgifterna?
– Det är fel väg att gå. De får inte höja när vi försöker gynna kollektivåkandet. Jag tycker att de borde sänka sina bussbiljetter för att gynna sitt åkande, säger Anders Jörgensson.
Trots att man backar i frågan gör man en smärre indexhöjning för att sedan arbeta med infartsparkeringar under året.

De tycker om priser
Många Jönköpingsbor tycker redan att parkeringsavgifterna är tillräckligt höga.
– Jag åker själv sällan bil i stan, men har hört av folk jag känner att priserna redan är dyra. Men om de höjs blir det väl å andra sidan mer intäkter till Jönköping, säger Maria Andersson.
Viktor Sandblom tycker att priserna är rimliga.
– Jag ser varken en höjning eller sänkning. Jag är nöjd, säger han.
För 20 år sedan kostade det 12 kronor per dag att parkera på Västra Torget i Jönköping. Detta enligt Gull-Britt och Krister Gamlén.
– Om man vill få bort bilister genom att höja p-avgiften borde man istället göra det billigare, eller gratis att åka kollektivt i Jönköping. Tänk vad många som skulle lämna bilen hemma, säger Gull-Britt.
Sören Carlsson tycker att priserna är alldeles för höga.
– Jag hörde något om någon chockhöjning men hoppas att det inte är sant. Jag åker mest buss men det är ju värre för de som jobbar i stan, säger Sören.