Annons

För en drygt vecka sedan inledde Kristina Pettersson och Monica Engström den långa resan från norr till söder på cykel.

På onsdagen anlände de till Jönköping.

- Det har varit en fantastiskt resa på många sätt, både med all vacker natur och de människor vi mött, säger Kristina.

Målet med resan har både varit den egna upplevelsen och att uppmärksamma organisationen Suicide Zero.

- Jag har länge velat cykla genom Sverige och tillsammans med Monica fick jag idén att förena nytta med nöje. Det blev naturligt att uppmärksamma just Suicide Zero eftersom min och Franks son tog sitt liv 2013.

Många möten

Resan har inneburit många möten med människor som på ett eller annat sätt kan relatera till psykisk ohälsa.

- Vi har verkligen förstått att många är berörda av psykiskt ohälsa på något sätt, antingen själva eller genom någon anhörig eller arbetskamrat, säger Kristina och Monica tillägger:

Annons

- Kan vi bidra till att en människa mår något bättre eller får hjälp är det värt det. Det ska också sägas att det aldrig hade gått utan Frank som har hjälp till med att köra runt banderoller och marknadsföring i husvagnen.

Frank Pettersson har varit med i sin husvagn under hela resan och har förutom marknadsföringsbiten även sätt till att Kristina och Monica haft mat eller fika på bordet var femte mil.

Suicide Zero arbetar för att radikalt minska självmorden. Vi vill med den ideella organisati..

Suicide Zero arbetar för att radikalt minska självmorden. Vi vill med den ideella organisationens kraft öka kunskapen och bilda opinion kring samhällsproblemet suicid, lyfta fram nytänkande och konkreta lösningar för att rädda liv samt minska stigmatiseringen av psykisk ohälsa.

Källa: suicidezero.se

- Jag tror att det har gått åt två kilo kaffe under resan och då är vi inte ens framme än, säger Frank Pettersson och skrattar.

Tillsammans har Frank, Kristina och Monica fått dela erfarenheter med varandra och många andra under resans gång.

- En av de starkaste upplevelserna var när vi hade en fikarast utanför Östersund. Då kom det en bil som ser Suicide Zero-skylten, kör förbi för att sedan komma tillbaka. Det kom ut en farbror som sa att det fanns en person i bilen som gärna ville prata med oss och skänka en slant. Det visade sig att den personen förlorat sin son bara en vecka tidigare, säger Frank.

"Naturen har en läkande effekt"

Med bara några dagar kvar av resan kan sällskapet snart börja sammanfatta sin resa.

- Jag vill verkligen rekommendera detta till andra, både att sprida budskapet och göra den här typen av resor. Sverige är otroligt vackert, säger Monica.

Kristina menar också att resan hjälpt henne i sitt eget sorgearbete.

- Detta har hjälpt mig mycket i mitt eget sorgearbete. Naturen har en läkande effekt, avslutar Kristina Pettersson.