Annons

Kartongmatchen syftar till att engagera och inspirera barn i förskolan och elever upp till årskurs 6 att återvinna mer dryckeskartong och lära sig mer om miljö och hållbarhet. Sedan starten 2012 har närmare 220.000 barn deltagit i Kartongmatchen.

Under torsdagen var det dags för prisutdelning. I gymnastiksalen på Månsarpsskolan mötte representanter från Kartongmatchen ett gäng nyfikna miljöhjältar. På frågan vad man ska göra med sina tomma förpackningar när man druckit upp mjölken eller ätit upp yoghurten hjälps barnen ivrigt åt att svara.

– Man lämnar den till återvinning så det kan bli nya saker av det.

Barnen lovar att fortsätta vara flitiga och platta ihop och återvinna tomma förpackningar men också att hjälpa till att påminna de vuxna, vilket ibland kan behövas. Flera barn berättar glatt att de skrivit ett kontrakt med de vuxna hemma, om att de ska fortsätta återvinna sina dryckeskartonger.

Annons

Det utbrister glädjerop från hela skolan som under dagen har samlats i gymnastiksalen för prisutdelning. De 22 barnen från den vinnande klass 3 kliver upp.

Skolan ska bli grönare

Det är mycket glada barn och det blir glada tillrop under prisutdelningen när barnen får ta emot fina priser av såväl Tetra Pak som Världsnaturfonden WWF. Barnen hade många förslag på hur bland annat vinsten på 10.000 kronor ska göra skolan grönare och mer hållbar.

När barnen uppmanas ropa på Världsnaturfonden WWFs panda uppstår stor glädje och förvåning när den tassar fram bakom en angränsande dörr, hälsar och skojar med barnen. Alla som vill får en go kram eller en high-five med pandan.

– Barnen blev fantastiskt glada och stolta när vi fick veta att vi utsetts som vinnare. Vi arbetar mycket med just hållbarhet på vår skola och Kartongmatchen är ett mycket bra projekt. Det var faktiskt en elev som hade läst om Kartongmatchen på en mjölkkartong och tagit med den till skolan och tipsade om att det vore kul… Och kul är just var det har varit och därtill en vinst, vilket är helt fantastiskt, säger försteläraren Marie Crona, pedagog för den vinnande klassen.

Nästa omgång i höst

Helén Magnusson, som är en av projektledarna för Kartongmatchen, berättar att återvinning av dryckeskartonger är ett bra exempel på hur man kan göra något relativt enkelt och konkret i sin vardag för vår miljö.

– Det är så härligt att möta barnen och se deras glädje och engagemang för återvinning och se hur mycket de lärt sig genom att vara med i Kartongmatchen, säger hon.

Nästa omgång av den populära återvinningstävlingen startar till hösten, men anmälan öppnade redan den 5 mars.

Kartongmatchen

Världsnaturfonden WWF och Tetra Pak samarbetar för att höja återvinningen av dryckeskarton..

Kartongmatchen

Världsnaturfonden WWF och Tetra Pak samarbetar för att höja återvinningen av dryckeskartong i Sverige. Tillsammans med drygt 220.000 barn och elever har de under de senaste åren ökat återvinningen av dryckeskartong i Sverige.

Med roliga aktiviteter och mängder av duktiga deltagare är de övertygade om att det är möjligt att öka återvinningen ännu mer.

Kartongmatchen vänder sig till förskolor och årskurs F-6. Tävlingen omfattar tre "matcher" där barnen får roliga och lärorika uppgifter att lösa tillsammans med sin klass eller förskolegrupp.

Kartongmatchen är även en pedagogisk och inspirerande plattform med material, filmer och övningar om miljö, hållbarhet och återvinning, som går lika bra att använda utom tävlan.

Relaterat: Få senaste nytt med Jnytts app