Annons

Girlsfishingcrew består av en grupp fiskande tjejer, nybörjare som proffs. Föreningens syfte är att lyfta befintliga fiskande tjejer, skapa en gemenskap och uppmana nya tjejer till att fiska.

Liisa Hedin och Jessica Fastesson

Namn: Lisa Hedin.

Bor: Flyttade från Stockholm för att studera i Värmland 2008 och bor nu i Grum..

Liisa Hedin och Jessica Fastesson

Namn: Lisa Hedin.

Bor: Flyttade från Stockholm för att studera i Värmland 2008 och bor nu i Grums med sambon som delar passionen för fiske.

Har fiskat seriöst: I två år.

Fiskeförebilder: Farfar, pappa och bror.

Fiskar helst: Spinnfiske efter gädda, men testar gärna olika arter och fiskesätt.

Namn: Jessica Fastesson.

Bor: Örebro, men är från Sandviken.

Fiskeförebild: Farfadern och fiskar även ihop med pojkvännen.

Fiskar helst: Gädda och gös är favoriterna, men fiskar olika arter och metoder. Fiskar allsidigt och har gjort en del fiskeresor.

Girlsfishingcrew startades 2015 för att det saknades tjejer inom sportfisket. De har tidigare deltagit i en fiskemässa i Karlstad och Elmia blir deras andra mässa.

Annons

– Vi kommer till mässan för att vi ser det som ett bra sätt att nå ut till fler tjejer och också att få träffa våra medlemmar, som finns över hela Sverige, berättar Jessica Fastesson.

Säljer produkter

De kommer också att sälja föreningens egna produkter, fiskekläder, beten och annan utrustning som de tagit fram.

– Föreningen växer och vi vill nu lägga i en högre växel för att kunna få ännu fler medlemmar. Tjejer är i minoritet när det gäller fiske, men vi ser också att fler och fler tjejer börjar fiska, säger Jessica Fastesson.

Varför tror du att det är så mansdominerat när det gäller fiske?

– Jag har funderat på det och tror att det är något som börjar när man är liten. Många ser det nog som mer naturligt att pappan tar med sonen och fiskar medan dottern rider eller gör något annat i stället. Men jag tror att om fler tjejer provade på fiske så kommer de att tycka att det är roligt, säger Jessica Fastesson.

Gillar friheten

Själv började hon fiska i sexårsåldern och det var hennes farfar som väckte intresset. Men det är först de senaste fem åren som hon börjat fiska mer seriöst tillsammans med pojkvännen.

– Jag gillar friheten att komma ut och fiska. Då släpper jag allt annat.