Annons

Idag är det valborg, ett tillfälle då många tonåringar kommer testa alkohol för första gången. För många tonårsföräldrar är valborg förknippat med viss oro. En undersökning bland hela 2 987 tonårsföräldrar – som undersökningsföretaget Norstat genomfört på uppdrag av IQ – visar att 53 procent av föräldrarna i Jönköpings län är oroliga för att ens tonårsbarn ska råka illa ut på grund av alkohol. 76 procent svarar också att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med valborg.

Föräldrar har en viktig roll att spela när det gäller att försena alkoholdebuten och att minska tillgången till alkohol för ungdomar. Bland ungdomarna själva är stödet starkt för att föräldrar ska göra just detta. Undersökningar visar att de flesta tonåringar tycker att föräldrar som köper ut till sina barn gör fel.

Det kan dock vara svårt att som förälder prata med sina barn om gränser, förväntningar och risker med alkohol. För att göra det lättare får 3 915 tonårsföräldrar i Jönköpings län, vars barn fyller 14 år i år, ett exemplar av IQs ”Tonårsparlören” på posten inför valborg. Totalt är det över 100 000 tonårsföräldrar i hela Sverige som får boken.

Annons

Tonårsparlören är en handbok med fakta, råd och tips – från sakkunniga och experter – och gör det lättare att som förälder prata med sin tonåring om alkohol. Och för att göra det hela lite enklare har jag sammanfattat parlörens 136 sidor i tre konkreta tips:

1) Bjud inte på alkohol och köp inte ut. Många föräldrar vill avdramatisera alkohol och introducera tonåringar till ett naturligt drickande. Tanken må kanske vara god, men det slår fel. Forskning visar att tonåringar som bjuds på alkohol hemma börjar dricka tidigare och de dricker också mer. Undersökningar visar att en stor andel unga inte skulle dricka alkohol om de tvingades fråga en okänd person om att köpa ut.

2) Var tydlig och sätt gränser. Ju tydligare du visar vad du förväntar dig desto enklare är det för tonåringen att göra som du bestämt. Tydliga regler och normer hemma kring alkohol gör att ungdomar börjar dricka vid senare ålder och dricker mindre. Ett vanligt argument från tonåringar är att ”alla andra får”. Därför kan ett bra sätt att sätta gränser vara att tillsammans med ditt barns kompisars föräldrar komma överens om gemensamma regler för era barn.

3) Var intresserad, lyssna och visa att du bryr dig. Visa att du är intresserad av ditt barns tankar, upplevelser och umgänge. Om du är orolig att ditt barn ska råka illa ut på grund av alkohol, berätta att du är det. Och är du orolig, kom ihåg att du inte är ensam.

Att prata med sitt barn om alkohol kan för många kännas svårt men det är ett viktigt samtal att ta, inte minst inför valborg. Det är ett samtal som kan komma att göra stor skillnad.

Juan-Pablo Roa, vd IQ