Ann-Christin Kjellberg från Stadsbyggnadskontoret sammanfattade nyttan med reflexer i en kort mening.

– Syns man inte så finns man inte, säger Kjellberg. Det var därför just Kjellberg och flera av hennes kollegor gav sig ut på flera platser i Jönköping och Huskvarna för att dela ut runt 3 000 reflexer på torsdagskvällen.

Utdelningen var ett led i kommunens arbete för att förbättra trafiksäkerheten.

– Vi vill att man ska synas när det är mörkt. En del tänker inte på det. Men man behöver synas. Ibland väntar man till exempel på bussen och då kan det vara dålig belysning, vilket innebär att man inte syns, säger Kjellberg.

Ann-Christin Kjellberg var en av de som delade ut reflexerna.
Foto: Adam Jönsson

De flesta mörkerolyckor där gående skadas eller dödas sker i tätbebyggande områden där det finns gatubelysning. För att även om de gående ser vart de trampar är det inte säkert att de syns, skriver kommunen i ett pressutskick.

Annons

Anledningen är att människans öga har svårt att urskilja kontraster när det är mörkt – även om du rör dig på en upplyst gata.

Många passade på att ta en reflex.
Foto: Adam Jönsson

När Jnytt var på plats vid Juneporten i Jönköping passade en hel del människor i olika åldrar på att ta med sig en av reflexerna som delades ut.

– En del vill ha och en del vill inte ha eller säger att de redan har. Men du behöver byta ut reflexerna ibland så att de är fräscha, säger Kjellberg innan hon går vidare för att dela ut fler reflexer.

Så gör reflexerna mest nytta

Tre tips

• Reflexerna gör mest nytta om de sitter långt ned på armar och ben. Då rö..

Så gör reflexerna mest nytta

Tre tips

• Reflexerna gör mest nytta om de sitter långt ned på armar och ben. Då rör de sig mycket när du går och du blir lättare att se.

• Tänk på att du syns sämre om det regnar eller snöar.

• Reflexer är en färskvara och bör bytas ut var tredje år.

Källa: Jönköpings kommun