Husqvarna FF, som står bakom det nya aktivitetshuset Smeden, gav projektet Art By Friends uppdraget att skapa något till den nya mötesplatsen som ska fyllas med verksamhet.

Arbetet har pågått under fem månader och har resulterat i en 40 kvadratmeter stor väggmålning inspirerad av streetart. Temat har varit framtidshopp och drömmar.

Både gamla och unga har hjälpt till att måla, och tanken har varit att skapa integration och möten genom gemensamt konstnärligt arbete.

– Det här är ett sätt att skapa tillhörighet. Det är viktigt att ungdomarna själva ska få sätta sin prägel på det, säger projektledaren Fatima Alani.

Dröm på en fjäder

Varje person har fått göra sin dröm på en fjäder. Sedan har de olika fjädrarna tillsammans bildat en stor vinge.

– Var och en gjorde sin unika grej. Det började med att vi gjorde skisser och skrev idéer på små lappar. Därefter växte det här fram. Tanken är att alla vingar ska bli så starka att de ska lyfta oss upp i himmelen, säger Alani.

Annons

Väggmålningen är placerad i Smedens samlingssal, och den har verkligen Huskvarna som signum. I siluetten finns bland annat Husqvarnafabriken, Slottsvillan och Vättern.

– Det har varit så kul att måla och göra det här tillsammans med personer från olika länder. Jag är jättenöjd med resultatet, säger Ella Hultstein, 15.

Har det varit svårt att komma överens?

– Egentligen inte. Vuxna har funnits här och hjälpt oss. När vi har haft en idé har vi kollat om den fungerar eller inte.

”Möts på riktigt”

Projektet har, enligt de ansvariga, lyckats nå ungdomarnas konstnärliga kreativitet och på så sätt fått dem att skapa ökad gemenskap i sitt eget område Huskvarna Söder.

– Det har tagit mycket längre tid än vi trodde från början, men jag känner mig stolt nu när det är klart. Det har varit spännande och utvecklande på alla sätt. Det här har varit ett sätt att mötas och göra något ihop och skapa något – då möts man på riktigt, säger Helena Imland-Blom, konstnärlig ledare och rådgivare i projektet.

Projektet har fått stöd av Region Jönköpings län, ABF och Skådebanan.