Under en sommar gjorde fotografen Desiré Östergren och författaren Ivana Vukadinovic ett antal stopp längsmed den 135 kilometer långa Vättern. Upplevelserna från de olika platserna finns samlade i den nya boken "Vättern - möten, mat, människor" där läsaren får ta del av ett trettiotal recept och möten med restaurang-, café och hotellägare i både bild och text.

- Vi riktar in oss till dem som väljer att spendera sin semester på hemmaplan istället för att resa iväg någonstans, berättar Desiré. Vi ha försökt ha så stor geografisk spridning som möjligt på platserna. Mångfalden har varit viktigare för oss än att besöka precis alla orter.

Café med anor från 1300-talet

När Desiré och Ivana passerade gränsen till Småland var det för att besöka Huskvarna och Gränna. I Huskvarna stannade de till på Brunstorps trädgårdscafé med anor från 1300-talet - en plats de hade blivit tipsade om.

Annons

- Vi hade fått ett tips om Brunstorps trädgårdscafé. Vi åkte dit och tyckte det var så himla fint, säger Desiré.

Givna semesterorter

I Gränna valde de att inte fokusera på de mest uppenbara utflyktsmålen genom att besöka polkagristillverkningen. Istället begav de sig upp på Grännaberget.

- Vi har valt en lite annorlunda approach där. Vi har inte tagit med de helt uppenbara utflyktsmålen just för att polkagrisar vet alla att det görs i Gränna. Så vi besökte ett caféet Fiket istället. Sen gick vi upp till Kaffestugan på Grännaberget, berättar Desiré.

- Jag har varit ganska mycket i Jönköping och lite grann i Huskvarna. För mig är Gränna och Huskvarna semesterorter för mig numera. Vill man åka på en dagsutflykt så är Huskvarna och Gränna givet, avslutar Desiré.