Annons

Akademien - Det viktigaste ordet av alla! Studentklubben i Tändsticksområdet har öppet varje onsdag mellan 21-02. Då och då är det öppet på helgen, följ facebooksidan för info om när det är! Kallas ibland även för Aka

Ovve - Overallen får du köpa första dagen i skolan och kommer följa med dig genom hela studenttiden. Beroende på vilken fackhögskola du läser på får du en viss färg. Gröna läser på Jibs, gula på JTH, vita på Hälso och blåa samt röda läser på HLK.

Sexmästerier - Du har redan sett dem och säkert träffat några dem. Varje skola har en förening (förutom HLK som har två) som ordnar inspark, sittningar och andra roliga evenemang för Jönköpings studenter. De är Sexkreation (Jibs), HI LIFE (JTH), Cellskapet (Hälso), Blue Crew (de blåa på HLK) och Pedsex Park (de röda på HLK). Du känner igen dem på sina märkesfyllda ovvar och sina svarta tröjor med föreningsloggan på ryggen.

Studentkåren - Studentkåren är en organisation för alla studenter på JU. De har det övergripande ansvaret för insparken, Insparksfestivalen och Akademien. De jobbar visserligen nära skolan men är en egen organisation. Så fort man har betalat kåravgiften är man en del av kåren!

Annons

Insparksfestivalen - Någon gång under höstinsparken anordnas Insparksfestivalen. Den startade 2015 och har haft artister som Silvana Imam, Thomas Stenström, Miriam Bryant och Rebecca & Fiona. Bara för studenter!

Caps - Sittandes i en ring med plastmuggar i mitten av ringen turas man om att kasta kapsyler i något av motståndarens glas. Träffar man har man utmanat personen och den som först missar får dricka. Klassiskt JTH-spel!

Beer Pong - Om caps är för de gula så är Beer Pong för de blåa. Här gäller det att kasta en pingisboll i någon av motståndarens muggar som står på andra sidan bordet. Ta reda på reglerna innan du börjar! De skiljer sig åt beroende på var man spelar.

Tenta - Det man på gymnasiet kallade prov kallas här tenta. Oftast innebär det att man sitter i en sal och svara på frågor på ett papper men det kan också utföras på dator, både i skolan eller hemma. Hemtenta är en text man skriver under en längre period.

Ladok - Alla studenters kurser, betyg och tentaresultat samlas i Ladok. Det är här du anmäler dig till tentor (måste göras senast 10 dagar innan!) och får se hur din utbildning fortlöper.

DAN - Disciplin- och avskiljandenämnden är ingen församling man vill hamna hos. De består av lärare och studenter kallar till sig studenter som misstänks för fusk. De bedömer studentens förklaring och avgör om studenten ska få ett straff eller inte.