Annons

1988 spelade Jönköpings Sinfonietta sin första konsert. Sedan dess har ensemblen inom Smålands Musik och Teater framfört över 3000 konserter runt om i landet. Yngve Nordström som spelar tuba har varit med sedan starten:
- Under åren har människor kommit in och bidragit med nya influenser till ensemblen. Det är en fantastisk resa vi har gjort.
Efter 25 år tillsammans med orkestern trivs Nordström bättre än någonsin. Framförallt är det den positiva feedbacken som gör att han tycker om sitt jobb så mycket:
- Trots att man ibland jobbar 15 kvällar i rad älskar jag mitt jobb. På hur många andra arbetsplatser får man stående ovationer i slutet på sin arbetsdag?

Inför jubileumskonserten har ensemblen valt ut de verk ur tidigare konserter som de tycker fungerat bäst. Publiken kan förvänta sig en varierad konsert med både danselement och inslag av vals. Hannu Koivula, chefdirigent för ensemblen sedan tre år tillbaka, tillägger att musiken kommer vara svängande glad och skiftande:
- Idag finns det mindre gränser för hur man kan styra och ändra musiken. Man är friare i rollen som dirigent, säger han.

Ensemblen som totalt består av 27 medlemmar kommer under turnén att gästas av sångerskan Nina Åkerblom Nielsen. Dessutom är det första gången som både Junekvintetten och John Bauer Brass kan höras som solister till Sinfoniettan. Turnén, med start på Kulturhuset Spira på fredag, pågår runt om i länet fram till den 9 februari.