Annons

Annons

Det regnade som det aldrig gjort förr över Rosenlund, A6 och Liljeholmen mellan klockan åtta och nio på fredagsmorgonen. Enligt preliminära siffror så kom det så mycket som 60 millimeter regn under en timmes tid.
- Det är vad vi kallar ett hundraårsregn, säger Jan Erik Bengtsson enhetschef för kommunens VA-nät. Ett liknande skyfall får vi kanske en gång vart hundrade år. 170 liter per sekund och hektar. Vårt VA-nät är dimensionerat för 10-15 års regn så det är klart att det blir besvärligt med översvämning som följd.

Myndigheterna togs på sängen och var inte beredda på det oväder som kom. Räddningstjänsten fick ingen vädervarning från SMHI om vad som väntade.
- Vi visste att det skulle komma ett åskoväder men inte alls av den här dimensionen, säger Samuel Nyström brandingenjör på Räddningstjänsten.. Det verkar som om det var extremt lokalt. Vi gick under morgonen upp i stabsläge, alla vi myndigheterna samlades på ett och samma ställe och på så sätt samverkade vi och arbetade tillsammans.

Ryhov var viktigast
För räddningstjänstens del var det Ryhov som var prio ett, där var det som mest kritiskt innan man visste om strömförsörjningen skulle påverkas.
-Det mest kritiska var då vi inte visste om Ryhov skulle släckas, säger Andreas Persson vikarierande sjukhusdirektör på Länssjukhuset Ryhov. Ett ställverk var hotat, nu lyckades ju räddningstjänsten pumpa undan vattnet och vi är sedan kvart i ett i full drift igen. Ambulanser har dock fått dirigeras om till sjukhusen i Värnamo, Eksjö och Linköping. Men ingen patient har påverkats negativt.
Räddningstjänsten har haft ett 30-tal män och kvinnor i tjänst och de har fått koncentrera sig på att pumpa bort vatten från butiker och fastigheter som drabbats. På Liljeholmen räknar man med att ett stort antal fastigheter har fått in vatten i sina källare.

Stora bekymmer på E4:an
Polisen har under dagen fått koncentrera sig på trafiken.
- En olycka har inträffat på E4:an som kan härledas till översvämningarna med lindriga skador som följd, säger Jonas Lindell kommissarie vid Jönköpingspolisen, i övrigt har inga skadats men E4:an förbi A6 är det stora bekymret där det i norrgående fil är cirka en meter högt vatten som nu håller på att pumpas bort. Vi leder om trafiken, men det lär dröja till senare i eftermiddag innan det går att ta sig fram.
 
Hur lång tid det kommer att ta innan Jönköping är återställt efter ovädret kan man i nuläget inte säga. Men kommunen kommer att arbeta hela kvällen och helgen. Enligt väderprognosen kan ett nytt oväder vara pågång på söndag.