Annons

Den här tiden på året byter många villor ägare. Vad priset landar på bestäms av flera olika faktorer. Läget och storleken på huset har givetvis betydelse, men skicket har också en inverkan.
Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har genomfört en undersökning som bygger på svar från 10 000 svenskar. Frågan som ställdes var: Vilka av följande två renoveringar eller förändringar av din bostad tror du skulle höja priset allra mest, om du skulle sälja bostaden direkt efter renoveringen?

Annons

Kök och bad i topp
Resultatet visar att 4 av 10 villaägare tror att renovering av kök och badrum höjer värdet på villan mest, om de skulle sälja bostaden direkt efter renoveringen.
Renovering av värmesystem kommer på andra plats där 3 av 10 tror att en sådan insats höjer värdet mest.
Maria Wictoran, mäklare på Länsförsäkringar fastighetsförmedling i Jönköping, säger att generellt är det alltid bra att bostaden är renoverad i dag.
– Med en kontantinsats på 15 procent för köparen och sen dessutom behöva göra om badrum och kök, så blir det en hög kontantinsats och då är det bra och attraktivt om det redan är gjort.

Från fall till fall
Men om kök och badrum inte är äldre än 10 år är det inte alltid lönsamt med helt nytt inför en försäljning.
– Om man sätter in ett helt nytt badrum och kök är det inte säkert att man får mer betalt än om man rustar upp det befintliga.
De åtgärder som villa-ägarna tror minst på är att byta ut el (2 procent), göra om trädgården (4 procent), bygga till, renovera ytskikten på innerväggar eller dränera (6 procent vardera).
Maria Wictoran säger att det är svårt att generalisera hur man bör göra vid en försäljning, det beror på fall till fall.
– Till exempel en villa på Bymarken med fantastisk utsikt, hög köpeskilling men äldre kök och badrum. Där kan en större renovering vara mer lönsam än en liten lägenhet i utkanten av staden.

Helheten viktig
Det viktigaste vid en försäljning är helhetsintrycket. I många fall kan det räcka med en uppfräschning – till exempel nya tapeter, nya golv, byta lister, innerdörrar, vitvaror och så vidare, säger Maria Wictoran.
Är det någon åtgärd inför försäljning som troligen har liten inverkan på försäljningspriset?
– Om man byter från oljepanna till berg-, jord- eller fjärrvärme så är det attraktivt. Men har man direktel så kan det vara bättre att komplettera med en luftvärmepump och/eller kamin, säger Maria Wictoran.