Annons

Februari, eller vabruari som den också kallas, är den månaden då flest blir sjuka. Detta till följd av sämre immunförsvar då vi vistas mycket inomhus och i stora grupper.

Så undviker du att smitta – och smittas

För att undvika att bli sjuk...

Undvik folksamlingar.

Tvätta händerna.

Undvik att ta dig i ansikte..

Så undviker du att smitta – och smittas

För att undvika att bli sjuk...

Undvik folksamlingar.

Tvätta händerna.

Undvik att ta dig i ansiktet.

Ta hand om immunförsvaret genom att äta bra, motionera, få frisk luft och sova bra.

För att undvika att smitta andra...

Hosta och nys i armvecket.

Stanna hemma om du är sjuk.

Tvätta händerna.

Vid vinterkräksjuka: Stanna hemma minst 48 timmar sedan du känner dig frisk.

I februari förra året konstaterade Försäkringskassan en ny rekordmånad när det gäller vård av sjukt barn (vab). Cirka 790 000 dagar betalades ut, vilket kan jämföras med 680 000 år 2015. Bland vuxna låg sjukfrånvaron på nästan 200 000 under samma period.

Men enligt hygien- och skogsindustriföretaget SCA:s globala undersökning borde siffrorna egentligen vara ännu högre. Smålänningarna följer nämligen riksgenomsnittet och stannar inte hemma om de inte absolut måste.

Är tabu

Annons

68 procent har det senaste året gått till jobbet en eller flera gånger trots att de känt sig sjuka. Av de som stannar hemma jobbar 27 procent ofta hemifrån och 54 procent gör det ibland.

– Det får inte vara tabu att fråga en kollega om hen egentligen borde vara hemma. Man ställer frågan av omtanke, inte bara för att man är rädd för att bli smittad själv utan också för att den som är sjuk behöver vila, säger Ulrika Husmark, mikrobiolog på SCA, i ett pressmeddelande.

De flesta (34 procent) anger att det är för dyrt att stanna hemma som skäl att de jobbar trots att de är sjuka. Lika många säger att det inte finns någon som kan ta över deras arbetsuppgifter och 35 procent anser att de inte är tillräckligt sjuka för att vara hemma. Åtta procent saknar sina jobbarkompisar och tycker att det är så tråkigt att vara hemma att de hellre går och jobbar trots sjukdom.

Sjuka barn på förskolan

SCA har också undersökt vad folk stör sig mest på i sjukdomstider. Varannan svensk uppges störa sig på föräldrar som lämnar sjuka barn på förskolan eller i skolan och 39 procent stör sig på föräldrar som tar med sjuka barn till jobbet.

Var tredje person blir irriterad på kollegor som går till jobbet när de är sjuka, 22 procent stör sig på personer som går på bio eller teater när de är sjuka och 19 procent gillar inte när sjuka personer flyger, åker buss eller åker tåg.

1 000 personer som arbetar uppges ha deltagit i undersökningen.