Varje tisdagskväll satsas det på ett tjejcafé på Juneporten som heter Rum dit unga tjejer bjuds in att ta en fika, snacka om livet, jobb, framtid och annat som rör sig i huvudet för stunden.
Bakom initiativet står bland andra projektet Ung Kvinna som drivs av Emmilie Bard i samarbete med bland annat Jönköpings kommun och Svenska Alliansmissionen. Hon driver var hon kallar det ”Sveriges mest positiva sajt och projekt för unga kvinnor” och jobbar för att stärka unga tjejers självkänsla i ett samhälle där alla rapporter pekar på att just unga kvinnor inte mår så bra.
Artikeln på Jnytt blev välläst och har delats flitigt i sociala medier. Det har även kommit in både ros och ris till satsningen. Kommentarer har skrivits om att det är fel att stänga ute killar och att verksamheten är diskriminerande.

"Helt okej att stänga ute oss män"
”Det var ett himla liv när barn stängdes ute från caféer. Men jag antar att vi män fortfarande är helt okej att stänga ute från någonting" skriver signaturen Gurra som får medhåll av till exempel läsaren Lars:
”Är inte detta diskriminering när bara kvinnor får gå dit? Ser fram emot den krogen som skulle våga göra nåt liknande när det gäller sina besökare!” skriver han.

Herr Besviken skriver:
"Jaha, det här är ju schysst, segregera samhället mer vettja.. Tänk vad många män som kommer känna sig kränkta, diskriminerade eller nåt annat mode-ord när man inte är välkommen på grund av sitt kön..."

"Förstå att det är ett viktigt initiativ"
Signaturen Lars får svar på tal direkt:
"Varför kan inte ni killar som kommenterat här istället läsa HELA artikeln och då förstå vilket viktigt initiativ de här kvinnorna har tagit, istället för att sura över att ni inte har möjlighet att fika just där. Se det som en kvinnoklinik istället (är det också diskriminerande?) där kvinnor kan komma och få peppas, uppmuntras och få hjälp på olika sätt - över en kopp te. Om killar har samma behov så hoppas jag att någon kille med samma engagemang startar det för er."

"Verkar verksamheten för en jämställd värld så är det jättebra"
Jnytt ringer upp Frida Ohlsson Sandahl, konsult som jobbar med bland annat anti-diskriminering, jämställdhet och HBTQ-frågor, för att få hennes syn på saken. Hon berättar att konceptet med olika saker "bara för tjejer" eller "bara för killar" kallas "särorganisering". 
– Det är jättebra med det om verksamheten har ett syfte att verka för en mer jämställd värld. Men inte om det segmenterar gamla unkna normer. Om verksamheten syftar till att stärka tjejer att klara livet bättre så tycker jag att det är en bra verksamhet. 
– Vill någon starta ett eget kill-café, så gör det! menar hon och drar paralleller till Jönköping Pride där det fanns röster som ropade att de "minsann ville ha en hetero-festival" och att de kände sig diskriminerade. 
– Gör det då! uppmanar Frida.

Vilka tjejer är välkomna?
Hon tillägger att "alla inte kan göra allt" men att de som jobbar med vissa frågor som de brinner för måste få göra det. Att kommunen är inblandad och ställer sig bakom konceptet tror hon har att göra med att det mest är killar på fritidsgårdarna och att det behövs en insats för tonårstjejer. Viktigare tycker hon det är att fråga sig om alla som definierar sig som tjej kan komma till caféet.
– Vilka tjejer är det som är välkomna? Går man på personnumret, utseendet eller hur tjejig personen är? 
Är det öppet för alla som känner att de tillhör den gruppen och syftet är att stärka olika personer i samhället så är det en bra satsning, menar Frida.
Emmilie Bard har själv fått ta emot frågor om inriktningen på café för enbart tjejer. 
– Engagemanget är ett svar på att statistiken för tjejer ser sämre ut. Men det är klart att killar också mår dåligt, det är inte det vi säger. Men vi är kvinnor själva och känner att vi vill möta ett behov. Hon tillägger att Fritid Jönköping  har varit mycket positiva och glada för initiativet.
Emmilie kommer från Stockholm men har bott i Jönköping i ett antal år. Hon menar att det finns många liknande verksamheter både i huvudstaden och på andra platser i landet. Ett exempel är Fryshuset i Stockholm, som satsar på både speciella tjej- och killgrupper.
– Vi kanske ligger lite efter med det i Jönköping, tror Emmilie.

Rum