Annons

Veckans bild avhandlar Juneporten. Det är ju numera namnet på det torg som bildades när Jönköpings centrala västra delar byggdes om. I förlängningen av Trädgårdsgatan fanns en brant backe ner mot Järnvägsgatan, som hette Djurläkarliden eller som vi pojkar kallade det på vår dialekt " juläkalia". En lid är ju ett annat ord för en backe. Namnet Djurläkarliden hade den naturligtvis fått för att i denna backe bodde stadens veterinär.

Veterinärsverksamheten var en konsekvens av ett större intresse för bättre djurvård. Verksamheten fanns sedan 1825, men först 1838 förlade man ett djursjukhus till Sjögatan, som gatan hette då. Den bytte sedan namn till Djurläkarliden. Någon likhet med våra dagars djursjukhus finns inte, "kunderna" var i stort sett traktens hästar, både hästar från bönder, men framförallt de hästar som användes som dragare för allmän person- eller godstransport.

Matbutik redan på 60-talet
Väster om Sjögatan/Djurläkarliden, låg Tändsticksområdet och närmast det numera tyvärr rivna Villa Strand. Bakom ett plank doldes en magnifik träbyggnad som tjänstgjorde som disponentvilla. Tomten där Tändsticksfabriken låg hette Strand, därav namnet på villan och även på den textilindustri som förlades på tomten, Strands Väverier. Den stora putsade fastigheten längst till väster på området, granne med Västra Storgatan är en av byggnaderna från Väveriet.

När man då byggde de två stora husen Hoven och Hackspetten på ömse sidan om den tidigare gatan fyllde man ut och den öppna planen fick då namnet Djurläkartorget. Runt denna plats öppnades ett antal butiker, den främsta absolut Ica Matmarknad. Detta sker i slutet på 60-talet och några stora köpcentra som det blivande A6 var inte påtänkt. Men Ica Matmarknad var något absolut nytt och ett mycket framgångsrikt affärskoncept. Tidens tand har väl gjort att den i dag måttligt stora affären har förlorat sin plats som stadens främsta mataffär och det är nog svårt för dagens generation att förstå att detta affärsläge var så suveränt.
Foto: Gunnar Berglund

Men via Djurläkarliden och Djurläkartorget har jag kommit fram till dagens namn Juneporten. Namnet saknar historisk förankring, nog för att staden har haft både en och två portar, men inga har legat på denna plats och ingen har haft namnet Juneporten. Det var så att Djurläkartorget fick på grund av vissa orsaker en dålig klang Platsen blev på grund av sitt läge en uppehållsplats för personer som på grund av sitt uppträdande gav den dåligt rykte. Då byggde kommunen om och in torget, utlyste en tävling om ett namnbyte och det vinnande förslaget var Juneporten.

Sakuppgifter från Bo E Karlsson: Bebyggelse i Jönköping 1612-1870