Annons

I ett Facebookinlägg berättar flera hundägare i kommunen att det har förekommit fler fall av glykolförgiftad mat som lagts ut på olika platser i Jönköpingstrakten, men Anicura djursjukhus kan bara bekräfta ett fall.

– Vi fick i går in en hund som misstänktes fått i sig glykol, vilket tester visade stämde. Hunden behandlas för detta. Enligt information från hundens matte har hunden ätit utlagd mat som misstänks innehållit glykol. Polisanmälan är gjord, av matte. Vi har inga andra hundar hos oss som blivit förgiftade av glykol, säger Lina Dahlström, marknadsansvarig på Anicura djursjukhus.

Organen kan skadas

Etylenglykol finns i bland annat kylarvätska, låsoljor och bromsvätska. Vid förtäring bryts glykolet ner i kroppen och processen är mycket giftig. Etylenglykol har en söt smak som många hundar gillar.

Annons

Djursjukhuset bekräftar att de fått in ett fall av glykolförgiftning.
Foto: Arkiv

En hund riskerar att dö av så lite som fyra-sju milliliter etylenglykol per kilo kroppsvikt. Såväl njurar som hjärta och nervsystem kan ta skada.

Enligt djursjukhuset kan det vara svårt att ställa diagnos om inte djurägaren tidigt vet om vad hunden fått i sig. Blodproven kan även se normala ut de första timmarna efter förgiftningen innan det går att se avvikelser i njurvärden och kaliumnivåer.

Små mängder dödliga

Om förgiftningen upptäcks inom tre timmar får hunden ett kräkmedel, men även om hunden kräks upp glykolen fortsätts behandlingen då det krävs så pass små mängder för att det ska vara dödligt.

Därefter får hunden understödjande behandling och en behandling som ska stoppa nedbrytningen så det blir gift i kroppen. Det sker genom att man tillför alkohol (metylpyrazole).

En del hundar kan få kroniska skador på njurarna av förgiftningen. För hundar som överlever den akuta krisen kan det ta uppemot fyra veckor innan de återhämtar sig. Prognosen beror på hur svår förgiftningen är och hur snabbt hunden behandlas.

– Vi behandlar några patienter per år, företrädesvis under vinterhalvåret, säger Nanna Åkelund Danneberg på Anicura djursjukhus.

Förgiftningssymtomen beror på hur stor mängd hunden fått i sig.

Vanligtvis har förgif..

Förgiftningssymtomen beror på hur stor mängd hunden fått i sig.

Vanligtvis har förgiftningen tre faser: Mellan 30 minuter och 12 timmar efter förtäring ses kräkning, illamående, trötthet, vinglighet, flämtande, ökad törst och urinering, samt kramper.

I den andra fasen, mellan 12 och 24 timmar efter intaget kan hunden verka må bättre, men därefter ses en försämring, med tung andhämtning, hosta, hård hjärtstöt och kramper som ibland är så allvarliga att hunden går in i koma.

Den tredje fasen inträder efter mellan 24 och 72 timmar. Då har hunden nedsatt allmäntillstånd, kräkningar och aptitlöshet.

Källa: Anicura