Halmstad fick ett mål bortdömt i matchen mot HC Dalen på grund av spark, men tog domarna rätt beslut?
Dalen gick från ett 1-2 underläge till ledning 3-2 i slutperioden. Halmstad lyckades dock få pucken över mållinjen i slutskedet av matchen och domaren Magnusson pekade tydligt på mål. Det var lätt att tycka till en början att det var det självklara beslutet, men efter diskussioner dömdes det till slut bort och Dalens 3-2 överläge höll i sig och blev slutresultatet. Är det då rätt eller fel beslut av domarna?

Annons

Min reaktion, precis som hela Halmstads bås var att det självklart skulle vara mål. MEN, efter att ha kollat på reprisbilderna ungefär 100 gånger, får jag lov att ändra uppfattning. Vänsterfoten gjorde en rörelse som gav pucken extra fart och ändrar riktning, och då ska inget mål godkännas enligt regelboken.

För att reda ut hela situationen, måste jag förklara domarnas arbetsmönster vid ett mål. Om pucken går över mållinjen, måste domaren blåsa av och göra tecknet för mål. Tecknet betyder ingenting mer än att pucken har gått över mållinjen. Om det finns oklarheter kring om pucken passerade mållinjen, kan  domarna diskutera sig fram rätt beslut, vilket de gjorde i Dalenmatchen. Eftersom domarna uppmärksammade den onaturliga rörelsen mot pucken bedömde de målet som icke godkänt.

Svaret på min fråga är då naturligtvis att domslutet var korrekt och att matchen inte var orättvis. HC Dalen vann på grund av att de gjorde tre mål och Halmstad bara två. Kort sagt, Halmstad blev inte rånade på poäng av domarna, utan av HC Dalen som gjorde flest mål.

Se reprisen från situationen nedan.