Annons

Det är Jönköpings-Posten som i dag skriver att Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Kristina Winberg och Peter Lundgren bjöd in den våldsdömde 26-åringen till EU-parlamentet i Bryssel.

26-åringen fick, i maj 2016, tillsammans med 16 andra medlemmar från Jönköpingsdistriktet bland annat besöka parlamentet, gå på restaurang och diskutera europapolitik.

Möte i Stadsparken

Så sent som i början av december anordnade 26-åringen en grillkväll i Stadsparken.

I ett grupp-sms skrev 26-åringen bland annat att man skulle diskutera tankar och idéer kring hur man ska "föra kampen framåt'".

Han avslutar sms:et med "Hell Seger" vilket är en översättning till nazistiska "Sieg heil" och även enligt rättspraxis ansetts kunna utgöra hets mot folkgrupp.

Eklöf kommenterar

Annons

Staffan Eklöf, ordförande för SD Jönköping, säger till JP att man i framtiden kan komma att se över vilka som får åka på resor till Bryssel.

– Det är möjligt att vi i framtiden kan behöva titta på vilka som ska åka, göra någon bakgrundskontroll kanske. Men jag vill inte ge några mer kommentarer innan jag sett materialet.

Gällande "Hell seger" i sms:et säger Eklöf kortfattat följande:

– Jag vet inte om jag tror att det är en nazisthälsning.

Dömd för flera brott

26-åringen är dömd för flera brott, bland annat ett hatbrott, där han ska ha misshandlat en invandrare med en påk samtidigt som han skrev rasistiska glåpord.

2009 misshandlade han en man och i samband med att han greps kallade han polisen för judesvin och hotade en av poliserna till livet flera gånger.

2011 dömdes han till tio månaders fängelse efter att ha hotat en man med avsågat hagelgevär.

2012 dömdes han för bland annat dopingbrott.

"Ganska flagrant"

På ett extrainkallat styrelsemöte på tisdagskvällen beslutades att begära att 26-åringens medlemskap avslutas så fort som möjligt. Allt material som finns ska skickas till distriktsstyrelsen för skyndsam vidarebefordran till riks för att avsluta mannens medlemskap.

– Det är ju ganska flagrant det han har gjort. Vi äger inte frågan om uteslutning utan kan bara begära omprövning, säger gruppledaren Kristian Aronsson till JP.

Du har väl inte missat att ladda ner Jnytts app?

EU
SD