Annons

Den 19-åring som i september var inblandad i en vild biljakt på både riksväg 26 och 40, väster om Jönköping, har nu fått sitt straff.

19-åringen har i förhör uppgett att han hade en polisbil med blåljus efter sig, fick då panik och försökte köra ifrån polisen. 19-åringen körde ut på riksväg 26 mot Jönköping och i höjd med Ryd stod en polisbil och väntade, för att undvika den körde han istället ut på riksväg 40.

En stund senare kom en polisbil in framför 19-åringen som då kände sig tvungen att köra in i mitträcket för att undgå en kollision. Efter att han kört in i räcket snurrade bilen ner i diket, den unga mannen uppger att han då lät sig gripas av polisen. Han hade inte körkort, och hade använt cannabis både samma dag och dagen innan.

Annons

Körde i höga hastigheter

En polis som har blivit förhörd har uppgett att hastigheterna stundtals var uppe i 170-190 kilometer i timmen. Färden ska även ha varit ryckig och vinglig. Farten uppgick i runt 150 kilometer i timmen även där det var en hastighetsbegränsning på 60-70 kilometer i timmen. Fordonet ska även ha korsat en spärrlinje för mötande trafik i närheten av Västra Järla.

Polisen uppger att det inte varit möjligt att stoppa fordonet med spikmatta på grund av att det skulle påverka annan trafik. De fick dock fatt i bilen vid Göteborgsbacken och polisen menar att 19-åringen försökt köra om polisen när han körde in i vajerräcket.

19-åringen stod åtalad för vårdslöshet i trafik, olovlig körning, grovt brott, rattfylleri och ringa narkotikabrott. Tingsrätten i Jönköping finner honom skyldig på samtliga punkter.

Han döms till 30 timmars ungdomstjänst.